Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Άντονι Μπλίνκεν, ήταν γνωστός στη διεθνή πολιτική σκηνή από την εποχή της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα.
Όπως συμβαίνει πάντα, «ξεχάστηκε» μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αλλά όχι απ’ όλους. Μερικοί καλοί ομογενείς διατήρησαν επαφή μαζί του. Ευτυχώς… Διότι πλέον ο κ. Μπλίνκεν είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και δεξί χέρι του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Να θυμίσω ότι θήτευσε σαν επαγγελματικό στέλεχος και στη Γερουσία και διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη, είναι γνωστές σε όλους, καθώς δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Είναι δηλώσεις καλές, είναι δηλώσεις πάνω απ’ όλα δίκαιες και λένε τα πράγματα με το όνομά τους για την κατοχική Τουρκία. Ομολογώ ότι εκπλαγήκαμε και εμείς που καλύπτουμε από πολύ κοντά τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.
Αν ισχυριστώ ότι αναμέναμε να είναι τόσο ξεκάθαρες, θα είναι η μισή αλήθεια. Με βάση τις προηγούμενες τοποθετήσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, θεωρούσα ότι απλά θα επαναλάμβανε τις ίδιες. Όμως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε χωρίς φόβο, και έστειλε και το μήνυμα ότι δεν περνά πια το τουρκικό «μπούλιγκ» που έβρισκε πρόσφορο έδαφος στην Ουάσιγκτον τα προηγούμενα χρόνια.
Ο εκφοβισμός (intimidation) που χρησιμοποιούσε η κατοχική δύναμη, απορρίπτεται και καταρρίπτεται από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι το βασικό και ουσιαστικό περιεχόμενο του μηνύματος της Αμερικής. Και δεν απευθύνεται μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όσους επιχειρήσουν να την μιμηθούν.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν επίσης με ακρίβεια τις «ανάρμοστες» σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Και με αυτές τις σχέσεις επιβαρύνει την ανύπαρκτη πλέον συμμαχική σχέση με την Αμερική.
Ο Αμερικανός υπουργός στήριξε την Ελλάδα που δέχεται την καθημερινή αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από την Τουρκία στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου. Η Ελλάδα δικαιούται να περιμένει βοήθεια από την Αμερική εάν η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει παρόμοια κατάσταση, στις θάλασσες της, όπως και το περασμένο καλοκαίρι.
Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν θα μας απογοητεύσει, διότι -εκτός των άλλων- τίθενται σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Δεν γνωρίζω πότε θα …δεήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά, αν απειληθεί σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, η Αμερική πρέπει να κινηθεί με πράξεις. Δεν ζω σε ένα φανταστικό κόσμο, διότι ήμουνα μάρτυρας φρικτών καταστάσεων στο διπλωματικό επίπεδο όταν η Αμερική υποστήριξε όλες τις αθλιότητες της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά αναγνωρίζω ότι από την εποχή του Μάικ Πομπέο, είδαμε δραματική αλλαγή στην αμερικανική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Προς το χειρότερο για την κατοχική δύναμη.
Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο κ. Μπλίνκεν στήριξε τη λύση που προκρίνουν και προωθούν η Αθήνα και η Λευκωσία. Την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στη Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρα μία φιλοτουρκική λύση. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να βρουν το θάρρος να διορθώσουν το λάθος.
Πως το είπαν οι Ισραηλινοί συνομιλητές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Μην μας φέρετε τους Τούρκους από την πίσω πόρτα στη Μεσόγειο. Αυτό δεν υπογράμμισαν στον κ. Αναστασιάδη; Είχε επιχειρήσει τότε ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης να με διαψεύσει αλλά έφαγε τα μούτρα του. Πως ξεκίνησε και αυτός και που κατέληξε;
Μία μέρα πρέπει να καταγράψουμε τα ονόματα όλων αυτών των εθνικιστών, που μόλυναν τις καρδιές της κυπριακής νεολαίας, για να δουν ξαφνικά το φως και να φτάσουν στο έσχατο σημείο να υποστηρίζουν τουρκικές θέσεις. Και ομιλούμε για βαρβάτους εθνικιστές της Δεξιάς και της σοσιαλιστικής Αριστεράς…
Ο κ. Μπλίνκεν ήταν σαφής σε ότι αφορά την Τουρκία. Είναι στο χέρι του κ. Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας να εκμεταλλευθούν αυτή τη νέα «κατάσταση πραγμάτων» στην Ουάσιγκτον.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Το πληροφορηθήκαμε και αυτό. Με τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) «συμπλέουν» ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), το ΑΚΕΛ, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ). Από την κυπριακή Δεξιά και την «κομμουνιστική Αριστερά» το ανέμενα διότι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων του νησιού δεν το κρύβουν.
Έχουν κάνει «σημαία» τη ρατσιστική αυτή λύση. Και είναι ρατσιστική διότι στην ουσία διαλύει τις δημοκρατικές διαδικασίες, διαλύει τη βάση της Δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία αποφασίζει σεβόμενη όλες τις απόψεις όλων των πολιτών. Με την επιβολή της ΔΔΟ οι Τουρκοκύπριοι που αποτελούν το 18% του πληθυσμού θα αποφασίζουν για τους Ελληνοκύπριους, που αποτελούν το 80%, ενώ η Τουρκία θα ασκεί έλεγχο σε όλο το νησί.
Από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, τα περιμένω όλα, λοιπόν. Αλλά και το ΔΗΚΟ μαζί τους υπέρ της ΔΔΟ; Υποστηρίζει μία διευθέτηση την οποία απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004; Κύριε Ελέησον κ. Νικόλα Παπαδόπουλε. Αν μπορείτε και αν το επιθυμείτε, εξηγήστε στους αναγνώστες αυτής της «φτωχής» στήλης, τη θέση σας. Υποστηρίζετε όντως τη Διζωνική; Μα είναι δυνατόν;
Εάν οι ακροδεξιοί του ΕΛΑΜ εξέλθουν ενισχυμένοι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΔΗΚΟ θα φέρει μεγαλύτερη ευθύνη από τους νεοφιλελεύθερους του ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Διάβασα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Λευκωσίας ότι ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε πως είναι λάθος τη δεδομένη στιγμή να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή για τις διαγραφές δανείων στον Συνεργατισμό, καθώς, όπως τον φέρει να λέει η εφημερίδα, κάτι τέτοιο θα κάνει ζημιά στη Βουλή και στη Δημοκρατία.
Τι λέει ο… μάγκας αυτός. Η αναφορά του είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Ζητά να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων, που έλαβαν δάνεια από τη Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου και δεν τα πλήρωσαν. Ορθά καταλάβαμε; Και γιατί ζητά να μην γίνουν γνωστά τα ονόματα αυτών που συμμετείχαν στην απάτη; Τι εννοεί θα προκληθεί ζημιά στη Βουλή και τη Δημοκρατία.
Έλαβαν βουλευτές και γενικά πολιτικοί παράνομα χρήματα από τον Συνεργατισμό; Ποιοι είναι αυτοί; Και γιατί δεν αποπλήρωσαν τα χρέη τους; Ποιος τους τα χάρισε; Ο Νίκος Αναστασιάδης; Ο Χάρης Γεωργιάδης; Ο μακαρίτης ο Δημήτρη ο Χριστόφιας; Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου; Ποιος; Έχουμε δύο στα δύο σήμερα για το ΔΗΚΟ. Με το συμπάθιο. Αλλά απαιτούνται απαντήσεις εδώ και τώρα κ. Παπαδόπουλε. Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ δεν μας καλύπτει, αντίθετα αυξάνονται και πληθύνονται τα ερωτηματικά.
Με την ευκαιρία: Τι συνέβη με τον άλλο κατάλογο των πολιτικών, που «έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι», τη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη. Ωραία, την έδωσαν στη δημοσιότητα. Πλήρωσε κανείς για τη μαζική αυτή απάτη;
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com