Ονομασία ΠΓΔΜ: «Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και συμπλήρωσε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.
«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σημείωσε δε ότι η τελική λύση επίλυση του ονοματολογικού ενδιαφέρει τόσο τους δύο πρωθυπουργούς, τις δύο κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και την τεράστια πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες.
Οσον αφορά το αν ενδεχόμενη συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε:
«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».
Ο κ. Ζάεφ απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά ονόματα, διευκρινίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί για όλες της λεπτομέρειες της συμφωνίας μόλις αυτή επιτευχθεί. «Severna, Gorna, Nova, Vardarska… Πολλά ονόματα ήταν στο τραπέζι, γνωρίζετε τις προτάσεις του Nίμιτς. Θα ήθελα να περιμένω μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, επειδή πραγματικά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία. Ελπίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα. Αμέσως μόλις έχουμε συμφωνία, θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», επισήμανε. .
Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά του προέδρου της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με σημερινή τοποθέτηση του τελευταίου, σημείωσε ότι «οι πολίτες της πΓΔΜ είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, όπως και ο Ιβάνοφ ως Πρόεδρος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες και όχι να τους δυσχεραίνουν». Επίσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του, επιδιώκοντας συνεργασία και όχι αντιπαράθεση και δυσάρεστες καταστάσεις.
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός την “Μακεδονία”. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Απαντες πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, συνεπώς, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ανέφερε ο κ. Ζαεφ.
Ακόμη, πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, επανέλαβε ότι ελπίζει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Ολες αυτές οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, γνωρίζουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ολα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε», σημείωσε.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί μια συμφωνία αξιοπρεπής, η οποία θα διαφυλάσσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ και τα συμφέροντα της χώρας, εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική.