Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας. Τον λόγο αναμένεται να πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το νέο δωδεκαετές σχέδιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Έκανε λόγο για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία και χαρακτήρισε τις επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες, ως επενδύσεις στην κυριαρχία μας.
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».
Δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη
«Θα απαντήσω κ. Ανδρουλάκη λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό», τόνισε κατά την δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών. Το 2017 ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η ΕΕ να εκπληρώνει την υποχρέωση της στην νέα συμμαχία το ΝΑΤΟ. η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται σήμερα και μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων. Οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν η ΝΔ και το ΕΛΚ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να προτάξουν τα θέματα της άμυνας. Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ούτε προς ταχύτητα ούτε στην έκτασή τους αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατιωτική αυτονομία».
«Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ευρωπαΐκή Ρήτρα Διαφυγής για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις και πράγματι ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με διακρατικές συμφωνίες, με απόλυτη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε 24 Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Στο ζήτημα του safe, έχετε δίκαιο όταν λέτε κ. Ανδρουλάκη ότι το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση.
Έχουμε προτείνει σε αυτό το πλαίσιο την δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Είμαστε εκεί; Όχι δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα όταν μιλάμε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει παράλληλα να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις προηγούμενες υποχρεώσεις. Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να έχουμε την στήριξη και άλλων δυνάμεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επί θητείας της Νέας Δημοκρατίίας εξέφρασαν ενδιαφέρον η Chevron και τη Exxon Mobil. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στο ζήτημα που τέθηκε από διαφορετικά κόμματα και αφορά την έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Ποια είναι η υποχρέωση των κρατών σε περίπτωση που κάποια άλλη χώρα δεχθεί επίθεση. Το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο και λέει ότι η επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν η επίθεση γίνει από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες υπάρχει άρθρο ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί επίθεση. Υπάρχει η ευελιξία για διάθεση κονδυλίων από τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής, όχι μόνο προς την άμυνα αλλά και για την στέγη, τα απαραίτητα έδρα ύδρευσης, ηλεκτρονικής διασύνδεσης κ.α. Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον, άρα κατά καλό έκαναν οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουν έρθει 2 αμερικανικές εταιρείες και λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νότιος της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα γι’ αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι το κομμάτι του εξοπλισμού προσελκύει ποια μεγάλο ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν να πάρουν ρίσκο επιχειρηματικό και να αναπτύξουν καινούργια συστήματα τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για τις ένοπλες δυνάμεις και να καταλήξουν, όχι μόνο να κάνουνε μεγαλύτερες παραγγελίες, αλλά και να εξάγουν αυτά στην Ευρώπη, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε επιπλέον σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα C-130.: «Με ρωτήσατε κ. Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επι δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε έξι C-130 και έξι C-27, είναι μια πρόοδος αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Η πρώτη σας επιλογή, το πρώτο εξάμηνο, ήταν να ανακαινίσετε αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Αεροπλάνο του 1967. Πήρατε την απόφαση, μας δεσμεύσατε και καταφέραμε να πετάξει το πρώτο, πριν από λίγες ημέρες. Ήταν δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά που είπατε κ. Φάμελλε, μου θυμίσατε ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα δεν είναι εδώ και τώρα τελευταία δίνει διαλέξεις για αναζήτηση πυξίδας. Ρωτήστε τους πολίτες τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όχι μόνο ειπώθηκε αλλά εφαρμόστηκε κιόλας και μας πλήγωσε. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας Αυτά θυμούνται οι πολίτες και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί. Είμαστε σήμερα πιο ισχυροί σε σχέση με το 2019. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό αφορά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και τα στελέχη».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ότι 100 ευρώ αύξηση θα λάβουν από την 1η Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας ενώ ακόμη γνωστοποίησε και την εν λόγω αύξηση στον μισθό τους θα πάρουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μας είπατε ότι σήμερα δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις για ένα παιδί 17 χρονών που σχεδιάζει το μέλλον του. Και πράγματι δεν μπορεί ο πλωτάρχης που καθοδηγεί ένα πανάκριβο πλοίο να μην αισθάνεται ότι ο μισθός του είναι αντάξιος της αποστολής του. Το διορθώνουμε. (…) Για τα σώματα ασφαλείας θα κάνουμε ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, αλλά τα 100 ευρώ αύξηση από 1 Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και είναι πάνω από αυτό που διεκδικούσαν. Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν – και αυτό το ανακοινώνω σήμερα – οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».
«Καλές οι καρδούλες αλλά όχι στην άμυνα», είπε ο Πρωθυπουργός στρέφοντας τα «πυρά» του στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την ομιλία της από το βήμα της Βουλής.
Ν. Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ
«Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πλαισιωμένη από μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Είναι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια. Επίσης, καθαρή θέση που πρέπει να πάρουμε όλοι μας: καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής άμυνας και ενιαίοι κανόνες εξαγωγής όπλων[…] επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και όχι μόνο ρήτρα διαφυγής που θα αυξήσει ξανά το χρέος μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ρήτρα διαφυγής ας είμαστε ειλικρινείς είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας» ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στα θέματα εξωτερική πολιτικής και ασφάλειας η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ναυάγιο. «Να θυμηθούμε τις παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ή το φιάσκο της αποστολής στη Λιβύη. Φανήκατε απροετοίμαστοι και για το καλώδιο στην Κάσσο. Η κυβέρνηση εδώ και 6 χρόνια πορεύεται χωρίς σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η χώρα μας παραμένει αγοραστής συστημάτων» είπε ακόμα μεταξύ άλλων.
Ανέφερε ότι οι πυλώνες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι: ρητή δέσμευση για συγκεκριμένο ποσοστό εγχωρίας παραγωγής, επένδυση σε στρατιωτική έρευνα και καινοτομίας στον στρατιωτικό τομέα ,αναβάθμιση της ΕΛΚΑΚ, επανεκκίνηση γραμμής παραγωγής βλημάτων και στήριξη του έμψυχου δυναμικού.
«Κανένα δίλημμα μεταξύ άμυνας και κοινωνικού κράτους, χρέος να ενισχύσουμε και τους 2 πυλώνες γιατί αλλιώς δεν θα θωρακίσουμε ποτέ τις δημοκρατίες μας από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό που σαρώνουν τον κόσμο. Είναι ένας υπαρξιακός αγώνας που οφείλουμε να τον δώσουμε» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σ. Φάμελλος σε Κ. Μητσοτάκη: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας
Αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική στην άμυνα, o Σωκράτης Φάμελλος έθεσε ερωτήματα για την ασφάλεια, την αμυντική πολιτική και την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Ζήτησε εξηγήσεις για ζητήματα όπως η αποστολή στη Λιβύη και οι καταστροφές στο Στεφανοβίκειο και την Αγχίαλο. Επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών δηλώσεων για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και της πραγματικότητας της υποβάθμισης της. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν ο Νίκος Τσάφος παραμένει στη θέση του, παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.
«Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας. Γιατί κάνετε και σε αυτό το θέμα βήματα προς τα πίσω ζημιώνοντας της χώρα» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Πρόσθεσε ότι «ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια Πρωθυπουργός. Πρέπει να μας πείτε γιατί 6 χρόνια δεν τα κάνατε».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή αμυντική πολιτική δεν γίνεται. «Πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η χώρα όταν η κοινωνία είναι ανασφαλής και ευάλωτη; Χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλές δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Αλλά δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική».
Δ. Κουτσούμπας: Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης
«Είναι φανερό ότι είστε στριμωγμένοι. Γι’ αυτό και θέλετε να παρουσιάζετε μια διαφορετική ατζέντα[…] Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το δίλλημα που ισχύει και εδώ» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά.
«Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Χρειάζεται αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου και της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχολίασε πως βασικό στόχο έχουν να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και φυσικά πρώτα από όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανακατατάξεις που σηματοδοτούν, όπως είπε, τη μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, που έχει οδηγήσει και στο να έχουμε τα περισσότερα ενεργά πολεμικά μέτωπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το πολεμικό “ντελίριο” των ιμπεριαλιστών της ΕΕ με τη γενικευμένη πολεμική προετοιμασία γίνεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια να προετοιμάσουν τους λαούς για ακόμα μεγαλύτερες θυσίες προκειμένου να αποσπάσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας. «Θύματα των παγκόσμιων ανακατατάξεων θα είναι οι ελληνικός λαός και οι νέοι μας» τόνισε.
Κυρ. Βελόπουλος: Τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού αλλά εθνικό
Επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του «είπε ψέματα» και ότι επιχείρησε «με λάθη να πείσει ότι λέει αλήθεια». Ο Κυριάκος Βελόπουλος συμπλήρωσε για τον πρωθυπουργό: «Μας είπε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο. Και ρωτώ εγώ το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει ΑΟΖ με την Κύπρο. Μας είπε για δημοσιονομική ευρωστία που μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα. Το αντιλαμβάνομαι. Αφού έχουμε δημοσιονομική ευρωστία, γιατί δεν δίνουμε 13ο και 14ο μισθό στους Έλληνες;».
«Η κυβέρνηση καταρρέει. Μπατάρει, βουλιάζει και σήμερα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα ψεύτικο σύνθημα. “Κλείνατε επί δεξιά!”. Αυτό είπε. Αλλά είστε τόσο αδέξιοι που ούτε το πιστεύετε ούτε θα το κάνετε κτήμα σας. Αυτό γιατί υπάρχει η Ελληνική Λύση που θα ξεμπροστιάζει τα ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέτε», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ τόνισε «
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ τόνισε «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία».
Αλ. Χαρίτσης για τα εξοπλιστικά: Κάνετε μπίζνες με τους εξοπλισμούς και πουλάτε πατριωτισμό
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Β. Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο Νετανιάχου είναι καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο και τον πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ό,τι σκέπτεται ο ελληνικός λαός, όταν βλέπει τον πρωθυπουργό του να εναγκαλίζεται έναν καταζητούμενο του διεθνούς ποινικού δικαίου και να σφίγγει τα χέρια με τον υπεύθυνο μιας γενοκτονίας: Ντροπή κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου. Είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Ποιο είναι το νόημα της συνάντησης με μία αιμοσταγή κυβέρνηση; Ποιες κοινές αξίες μοιραζόμαστε με τον κ. Νετανιάχου; Της γενοκτονίας; Γιατί χαίρεστε με τη συνάντηση, όπως δηλώσατε; Μήπως γιατί ο Νετανιάχου έχει κόψει ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη;».
Γενικεύοντας είπε προς τον πρωθυπουργό: «Εδώ και πολύ καιρό περπατάτε στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας, με τις υποκλοπές, με τα μπαζώματα, με συγκαλύψεις και τώρα ως χειροκροτητής μία γενοκτονίας».
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την εξωτερική πολιτική και ρώτησε: «Δεν θα έπρεπε πριν από την άμυνα και την ασφάλεια να έχουμε συζητήσει στην Βουλή την εξωτερική πολιτική και όχι για να μας ενημερώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης για μία νέα κούρσα εξοπλισμών;».
Κάνοντας κριτική στην εξωτερική πολιτική είπε: «Ποια εξωτερική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση; Μήπως είναι μία πολυδιάσπαση ή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική;». Ρώτησε εάν η κυβέρνηση αφού απέτυχε το ανούσιο δόγμα της απομόνωσης του Ερντογάν έφθασε να προσεγγίζει το Ισραήλ με την λογική ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο
«Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες», δήλωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς».
Δ. Νατσιός: Η εθνική ανεξαρτησία είναι συνυφασμένη με την αμυντική αυτάρκεια
Υπέρ της υλοποίησης προγραμμάτων εξοπλισμών στη χώρα μας με γνώμονα όμως τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση του Σώματος από τον Πρωθυπουργό, για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, με αποστολή την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση ελληνικών οπλικών συστημάτων για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας και τη ουσιαστικής στρατηγικής προμηθειών.