Μιανμάρ: Συνεχίζουν να εντοπίζουν επιζώντες πέντε ημέρες μετά τον σεισμό – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε και ο στρατός

 
Μιανμάρ: Συνεχίζουν να εντοπίζουν επιζώντες πέντε ημέρες μετά τον σεισμό – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε και ο στρατός

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 02/04/25 - 16:57

Οι διασώστες εξακολουθούν να εντοπίζουν επιζώντες πέντε ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ.

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για επιζώντες εξατμίζονται, καθώς από τα χαλάσματα εντοπίζονται κυρίως σοροί, ενώ η ανησυχία οξύνεται εξαιτίας των στρατιωτικών επιθέσεων της χούντας κατά των δυνάμεων αντίστασης, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες διάσωσης.

Μάλιστα εν μέσω επικρίσεων και αντιδράσεων η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών με ισχύ από τις 2 έως τις 22 Απριλίου μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό MRTV.

Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεών του, το MRTV ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να διευκολύνει την αποκατάσταση της χώρας μετά την καταστροφή.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 2.886 σήμερα Τετάρτη (2/4), ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.639 σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV. Οι τοπικές αναφορές κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερους αριθμούς.

Στην πρωτεύουσα, Ναϊπιντάου ομάδα Τούρκων και ντόπιων διασωστών χρησιμοποίησε μια ενδοσκοπική κάμερα για να εντοπίσει τον Νάινγκ Λίν Τουν σε έναν χαμηλότερο όροφο του κατεστραμμένου ξενοδοχείου όπου εργαζόταν. Τον τράβηξαν προσεκτικά μέσα από μια τρύπα που είχε ανοίξει το πάτωμα και τον φόρτωσαν σε ένα φορείο, 108 ώρες αφότου παγιδεύτηκε για πρώτη φορά.

Χωρίς μπλούζα και καλυμμένος με σκόνη, εμφανίστηκε αδύναμος αλλά με τις αισθήσεις του σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Το κρατικό MRTV μετέδωσε αργότερα μέσα στην ημέρα ότι ένας άλλος άνδρας σώθηκε από το ίδιο κτήριο, περισσότερες από 121 ώρες μετά τον σεισμό. Και οι δύο ηλικίας 26 ετών.

Ένας άλλος άνδρας διασώθηκε από ομάδα Μαλαισιανών και τοπικών συνεργείων από έναν ξενώνα που κατέρρευσε στην κωμόπολη Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Μανταλέι.

Ο σεισμός συγκλόνισε επίσης τη γειτονική Ταϊλάνδη, προκαλώντας την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στη Μπανγκόκ. Μία σορός εντοπίστηκε στα ερείπια νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη Μπανγκόκ σε 22 και των τραυματιών σε 35, κυρίως στο εργοτάξιο.

Μιανμάρ: Συνεχίζουν να εντοπίζουν επιζώντες πέντε ημέρες μετά τον σεισμό – Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε και ο στρατός
(AP Photo)

Κτήρια καταρρέουν 5 μέρες μετά τον σεισμό

Παράλληλα κτήρια καταρρέουν πέντε ημέρες μετά τον σεισμό. Δύο ξενοδοχεία κατέρρευσαν κοντά στο επίκεντρο στο Μανταλέι το βράδυ της Δευτέρας, αφού οι άνθρωποι επέστρεψαν στις δομές αυτές ημέρες μετά τον σεισμό. «Με αυτές τις πρόσθετες δονήσεις εξακολουθούν να σημειώνονται θανάσιμα περιστατικά», δήλωσε ο Μάικλ Ντάνφορντ, διευθυντής της Μιανμάρ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται έξω στους δρόμους ή στα πάρκα, επειδή φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και φυσικά, αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειές μας να τους προσεγγίσουμε και να τους παράσχουμε το είδος της υποστήριξης που χρειάζονται».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να τονίζουν την ανάγκη για επείγουσα βοήθεια, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου είχαν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς επαρκή στέγη και είχαν καταστραφεί οι υποδομές υγείας και επικοινωνίας.

Ο Μοχάμεντ Ρίγιας, διευθυντής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες ήταν συγκλονιστικές με τα νοσοκομεία να έχουν υπερφορτωθεί, τα φάρμακα να είναι σε έλλειψη και οι κίνδυνοι από τις υδατογενείς ασθένειες αυξάνονται.

«Μπορεί να περάσουν εβδομάδες προτού κατανοήσουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής που προκάλεσε αυτός ο σεισμός, καθώς το δίκτυο επικοινωνίας είναι εκτός λειτουργίας και οι μεταφορές έχουν διακοπεί», δήλωσε στο Reuters.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη, καθαρό πόσιμο νερό, σκηνές, τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες. Η παροχή σωτήριων για τη ζωή υπηρεσιών υγείας είναι ζωτικής σημασίας», προσέθεσε.

Η χούντα απέρριψε την κατάπαυση του πυρός των ανταρτών και συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων, μία από τις ισχυρές ομάδες των ανταρτών που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας από τη χούντα, ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα την Τρίτη για να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ανακοινώσεις άσκησαν πίεση στη στρατιωτική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, δήλωσε ο Μόργκαν Μάικλς, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο οποίος διευθύνει το πρότζεκτ Myanmar Conflict Map.

Ακόμα και αν ο στρατός το κάνει, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν μια κατάπαυση των μαχών μάχες θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, είπε.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έχει απορρίψει μέχρι στιγμής την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Μάλιστα μία ομάδα ανταρτών κατήγγειλε ότι ο στρατός πυροβόλησε εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής αρωγής με εννέα οχήματα του Κινεζικού Ερυθρού Σταυρού αργά την Τρίτη στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Σαν κοντά στο χωριό Ον Μα Τι

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang (TNLA), ανέφερε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός έφερνε προμήθειες στο Μανταλέι και είχε αναφέρει τη διαδρομή του στο στρατό.

Όμως ο υποστράτηγος Ζαου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή δεν είχε ενημερώσει τις Αρχές για τη διαδρομή της εκ των προτέρων, μετέδωσε το MRTV. Αν και δεν ανέφερε τον Ερυθρό Σταυρό, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν πυροβολήσει στον αέρα για να αποτρέψουν μια αυτοκινητοπομπή που αρνήθηκε να σταματήσει κοντά στο χωριό OΟν Μα Τι, τόπο πρόσφατων συγκρούσεων με τον TNLA.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Γιάκουν δήλωσε ότι η ομάδα βοήθειας και οι προμήθειες ήταν ασφαλείς και κάλεσε όλα τα μέρη στην Μιανμάρ να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διασωστών, προσθέτοντας ότι ήταν
απαραίτητο να διατηρηθούν οι δρόμοι αρωγής «ανοικτοί και ανεμπόδιστοι».

Η Κίνα είναι οικονομικά σημαντική για τη Μιανμάρ και επίσης ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της χούντας, μαζί με τη Ρωσία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι εξετάζει το θέμα.

Ο στρατός της χούντας έχει παραμείνει σε πολεμική ετοιμότητα, παρά το γεγονός ότι η Μιανμάρ αντιμετωπίζει τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με μια ομάδα ανταρτών και τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός σταμάτησε τις επιθέσεις, αλλά αντάρτες τους οποίους δεν προσδιόρισε σχεδίαζαν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή και ετοιμάζονται να επιτεθούν. Προειδοποίησε ότι οι ένοπλες
δυνάμεις θα «απαντούσαν αναλόγως».

Ο Τομ Άντριους ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ, ανέφερε ότι οι επιθέσεις της χούντας πρέπει να σταματήσουν.

«Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ περιέγραψε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της χούντας εν μέσω των δεινών της Μιανμάρ ως “αναγκαία μέτρα προστασίας”. Δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε προστατευτικά. Είναι εξωφρενικές και πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο από τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Andrews στο X.

«Στρατιώτες βρίσκονται παντού στην πόλη», δήλωσε ένας άνδρας που ταξίδεψε στη Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στο Reuters. «Αυτοί…είναι εκεί για την ασφάλεια, όχι για τη διάσωση. Ελέγχουν κάθε όχημα», προσέθεσε.

Επίσκεψη στην Ταϊλάνδη ο επικεφαλής της χούντας

Ο ηγέτης της χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, θα συμμετάσχει στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής BIMSTEC στην Μπανγκόκ αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.

«Θα συμμετάσχει στη συνάντηση την ημέρα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Νικορντέι Μπαλανκούρα.

«Έχω, ωστόσο, να πω ότι δεν θα έχει καμία σχέση με το θέμα, δεν έχω λάβει ακόμη το πρόγραμμα των ταξιδιών του», προσέθεσε.

Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters ότι ο ηγέτης της χούνταςg θα φύγει από τη Μιανμάρ για να να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής κυρίως χωρών της Νότιας Ασίας στη Μπανγκόκ την Παρασκευή – ένα ασυνήθιστο ταξίδι στο εξωτερικό για έναν στρατηγό που θεωρείται ως παρίας από πολλές χώρες και αποτελεί αντικείμενο δυτικών κυρώσεων και έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο/

Η σύνοδος κορυφής της BIMSTEC (Πρωτοβουλία του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυτομεακή Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία), αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Απριλίου. Η ομάδα περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη,

Περισσότερη διεθνής βοήθεια στη Μιανμάρ

Οι χώρες έχουν υποσχεθεί εκατομμύρια σε βοήθεια για τη Μιανμάρ. Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρέχει άλλα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, επιπλέον του 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων και ότι διαθέτει μια ομάδα ταχείας αντίδρασης επί του πεδίου.

Η Ινδία έχει μεταφέρει αεροπορικώς βοήθεια και έχει στείλει δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού με προμήθειες, καθώς και έχει διαθέσει περίπου 200 διασώστες. Πολλές άλλες χώρες έχουν στείλει ομάδες, συμπεριλαμβανομένων 270 ατόμων από την Κίνα, 212 από τη Ρωσία και 122 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μια τριμελής ομάδα από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ έφθασε την Τρίτη για να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης δεδομένων των περιορισμένων πόρων των ΗΠΑ λόγω της περικοπής του προϋπολογισμού για την εξωτερική βοήθεια και και τη διάλυση της υπηρεσίας. Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκταση της καταστροφής πέραν των μεγάλων πόλεων είναι ακόμη ασαφής Οι περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής προέρχονται από το Μανταλέι, το οποίο βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και το Ναϊπιντάου , περίπου 270 χιλιόμετρα βόρεια του Μανταλέι.

Πολλές περιοχές είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και είναι δύσκολο να προσεγγιστούν οδικώς, αλλά αρχίζουν να καταφθάνουν περισσότερες αναφορές.

Στην κωμόπολη Σίνγκου, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της Μανταλέι, 27 χρυσωρύχοι σκοτώθηκαν σε μια σπηλιά, ανέφερε η ανεξάρτητη Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας.

Στην περιοχή της λίμνης Ίνλε, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σπίτια χτισμένα πάνω σε ξύλινα πασσάλους μέσα στο νερό κατέρρευσαν από τον σεισμό, ανέφερε το Global New Light of Myanmar χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Πηγές: AFP, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ