Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας

 
κκ

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 22:32

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, εάν δεν γίνει κάτι γι’ αυτό. Μάθετε πόσες ώρες ακριβώς πρέπει να κοιμάστε κάθε βράδυ για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Ο επαρκής ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση του σώματος πριν την επόμενη μέρα. Οι απαιτήσεις ύπνου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ενημερώνει για τις ιδανικές ώρες ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα.

Τα μικρά παιδιά που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης χρειάζονται έγκαιρη κατάκλιση για να ξεκουραστούν επαρκώς. Οι ενήλικες μπορούν να κοιμούνται λίγο λιγότερο χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο ύπνου και την καθημερινή μας λειτουργία.

Είναι φυσιολογικό να περνάμε που και που μια κακή νύχτα. Όμως, αν νιώθετε συχνά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως δεν κοιμάστε αρκετά.

Σύμφωνα με το NHS, ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται συνήθως 7 έως 9 ώρες ύπνου. Ωστόσο, η ηλικία, η υγεία και οι προσωπικές ανάγκες επηρεάζουν τις απαιτήσεις ύπνου μας. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται φυσιολογικά περισσότερο από άλλους.

Πόσες ώρες ύπνου απαιτούνται ανάλογα με την ηλικία

Βρέφη (4-12 μηνών): 12-16 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων)
Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων)
Προνήπια (3-5 ετών): 10-13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων)
Σχολική ηλικία (6-12 ετών): 9-12 ώρες
Έφηβοι (13-18 ετών): 8-10 ώρες
Ενήλικες (18 ετών και άνω): 7 ώρες ή περισσότερο

Παράγοντες που επηρεάζουν τις απαιτήσεις ύπνου

Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις απαιτήσεις ύπνου και αποκατάστασης του σώματος, όπως το επίπεδο δραστηριότητας και η γενική υγεία. Ένα άτομο με χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας δεν θα χρειάζεται τόσο ύπνο όσο κάποιος πολύ δραστήριος, ακόμα και αν είναι στην ίδια ηλικία.

Τι να κάνετε αν δεν σας φτάνουν οι 7 ώρες ύπνου

Αν νιώθετε ότι οι 7 ώρες δεν επαρκούν, δοκιμάστε να κοιμηθείτε 8 ή 9 ώρες. Το να σηκώνεστε με το ζόρι από το κρεβάτι δεν είναι ευχάριστο, και η συχνή έλλειση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα του σώματός σας και τις λειτουργίες αποκατάστασης.

Συνθήκες υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο

Προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, αποφρακτική υπνική άπνοια και χρόνιος πόνος, μπορούν να συμβάλλουν στην αϋπνία.

Επιπτώσεις της μακροχρόνιας έλλειψης ύπνου

Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να έχει πιο σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σας, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η μειωμένη ανοσία, η οποία μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Θα μπορούσατε επίσης να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπως η υψηλή κορτιζόλη.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ανησυχίες για την υγεία, καθώς και στην αυξημένη όρεξη και λαχτάρα για ζάχαρη και υδατάνθρακες που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ