Ν. Δένδιας, Στρατηγός Χούπης και Αντιναύαρχος Κατάρας επισκέφθηκαν την ιταλική φρεγάτα τύπου FREMM στον Πειραιά – Κάτι αρχίζει «να κινείται»

 
Ν. Δένδιας, Στρατηγός Χούπης και Αντιναύαρχος Κατάρας επισκέφθηκαν την ιταλική φρεγάτα τύπου FREMM στον Πειραιά – Κάτι αρχίζει «να κινείται»

Ενημερώθηκε: 30/03/25 - 17:06

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, συνοδευόμενου από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ αντιστοίχως στην ιταλική φρεγάτα τύπου FREMM “CARLO MARGOTTINI” (F-592), βρίσκεται παραβεβλημένη στο λιμάνι του Πειραιώς, πραγματοποιώντας εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματος!

Στη φρεγάτα υποδέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ο Αρχηγός του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Enrico Credendino.

Το γεγονός ότι η ιταλική φρεγάτα πραγματοποίησε την προαναφερθείσα επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιώς, λίγες μόλις μέρες μετά την εμφάνιση στον τύπο της πληροφορίας ότι οι Ιταλοί πρότειναν στην Ελλάδα να αγοράσει δύο από τις ιταλικές φρεγάτες του προαναφερθέντος τύπου (FREMM-IT, κλάσεως “Carlo Bergamini”), συν το γεγονός ότι επί του ιταλικού σκάφους επέβαινε ο ίδιος ο Αρχηγός του Ιταλικού Ναυτικού και το σκάφος επισκέφθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστά πολλές «συμπτώσεις» μαζεμένες γεγονός που πρακτικώς σημαίνει ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Όπως είχε επισημάνει εγκαίρως και η ιστοσελίδα μας (23 Μαρτίου 2025) «…Γιατί όμως έκαναν οι Ιταλοί τέτοια πρόταση για τόσο μικρής ηλικίας και με εξαιρετικά οπλικά και όχι μόνο συστήματα εξοπλισμένα σκάφη;

Η βασική φιλοσοφία των Ιταλών είναι να ναυπηγούν μονάδες για το στόλο τους και μόλις αυτές φτάσουν σε μία μικρή ηλικία να τις μεταπωλούν σε άλλα ναυτικά και να στρέφονται σε κάτι πιο σύγχρονο. Με τον τρόπο αυτό και το ναυτικό τους έχει συνεχώς σύγχρονα και μικρής ηλικίας σκάφη, αλλά και η εγχώρια ναυπηγική τους βιομηχανία είναι συνεχώς απασχολημένη. Διπλό το όφελος.

Το ίδιο έκαναν με τους Αιγύπτιους, όπου τους παραχώρησαν δύο φρεγάτες τύπου FREMM (έναντι πληρωμής φυσικά), τις “Spartaco Schergat” και “Emilio Bianchi”, και ταυτοχρόνως παρήγγειλαν άλλες δύο νέες για δικές τους, αλλά και με τους Ινδονήσιους, οι οποίοι αγόρασαν δύο πρώην ιταλικά σκάφη, που μεταπωλήθηκαν ενώ ακόμα βρίσκονταν στη ναυπηγική κλίνη, ως τα 5ο και 6ο στη σειρά σκάφη «Πολεμικό Πλοίο Γενικού Σκοπού» (Multi Purpose Combat Ship/ΜPCS), που είχε παραγγείλει το ιταλικό ναυτικό. Το συμβόλαιο της πωλήσεώς τους υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2024 , έναντι 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ, και το πρώτο άρχισε τις δοκιμές εν πλω στις 25 Ιανουαρίου 2025, ενώ αμφότερα θα παραδοθούν στους Ινδονήσιους εντός του τρέχοντος έτους.

Τώρα, οι Ιταλοί στρέφονται προς την εξελιγμένη μορφή της φρεγάτας FREMM/EVO και για το λόγο αυτό προτίθενται να διαθέσουν δύο σε πρώτη φάση (ως τέσσερις συνολικώς) φρεγάτες κλάσεως «Μπεργκαμίνι»».

Αυτά γράφαμε πριν μία εβδομάδα και η ταχύτατη εξέλιξη των γεγονότων μάλλον αποδεικνύει ότι είμεθα ενώπιον πιθανών (θετικών) εξελίξεων και μάλιστα μερικά μόνο 24ωρα, προτού παρουσιαστεί το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΕΘΑ κ. Δένδια.

Η κλάση «Μπεργαμίνι», στην οποία ανήκει και η φρεγάτα “CARLO MARGOTTINI” (F-592), που ναυλοχεί στο λιμάνι του Πειραιώς, είναι αποτέλεσμα της γαλλοϊταλικής συνεργασίας στη ναυπήγηση των φρεγατών τύπου FREMM-IT/-FR, της τάξεως των περίπου 6500 τόνων με πλήρες φόρτο, που κατασκευάζονται στην Ιταλία από την εταιρεία “Fincatieri”. Έχει μήκος 144 μέτρα, μέγιστο πλάτος 19,70 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 5,10 μέτρα, ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και με οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων να διανύσει 6.000 ναυτικά μίλια. Στον εξοπλισμό της φρεγάτας περιλαμβάνονται ένα πυροβόλο OTO MELARA των 5 ιντσών (127mm/64) στην πρώρα, ένα πυροβόλο OTO MELARA Super Rapido των 3 ιντσών (76mm/62), 2 τηλεκατευθυνόμενα πυροβόλα των 25mm, σύστημα δύο κάθετα εκτοξευόμενων βλημάτων επιφανείας – αέρος SYLVER A50 με 16 βλήματα Aster-15/-30, ενώ υπάρχει και χώρος για επιπλέον 16 βλήματα κρουζ SYLVER A70, δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλλών WASS B515, υπόστεγο για 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΝΗ-90 ή AW-101 Merlin, Ενεργό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (MFRA) Selex SPY-790 (EMPAR), πλήρες «πακέτο» ενεργών και παθητικών ηλεκτρονικών συστημάτων κλπ.

Στο ιταλικό ναυτικό οι φρεγάτες τις κλάσεως «Μπεργκαμίνι» ναυπηγούνται σε δύο εκδόσεις. Μία «Γενικού Σκοπού» (General Purose), όπως αυτή που επισκέφθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον Πειραιά, και αυτή τη στιγμή στη δύναμή του επιχειρούν οκτώ σκάφη: η επικεφαλής της κλάσεως “Bergamini”, που καθελκύστηκε το 2013, και ακολουθούν άλλα επτά σκάφη, οκτώ συνολικώς, που έχουν καθελκυστεί αντιστοίχως τα έτη: άλλο ένα το 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019. Βλέπουμε δηλαδή ότι εκτός από τις δύο πρώτες που καθελκύστηκαν εντός του 2013 και είναι τώρα μόλις 12 ετών, οι υπόλοιπες έχουν καθελκυστεί με σταθερό ρυθμό μία ανά έτος! Αυτό το επισημαίνουμε γιατί όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στην πραγματικότητα τα σκάφη της κλάσεως «Μπεργαμίνι» πρόκειται για ουσιαστικά αντιτορπιλλικά και όχι «απλές» φρεγάτες, καθώς από τις 4000-4500 τόνους που είναι για παράδειγμα τώρα οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200HN του ΠΝ, αυτές φτάνουν τους +6500 τόνους και με πολύ υπέρτερο εξοπλισμό κλπ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ