Στο Ισραήλ την Κυριακή 29/3 ο Κυριάκος Μητσοτάκης — Στο τραπέζι οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 
Στο Ισραήλ την Κυριακή 29/3 ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στο τραπέζι διμερείς σχέσεις και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ενημερώθηκε: 29/03/25 - 23:35

Το Ισραήλ θα επισκεφθεί την Κυριακή (30/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τα ενεργειακά είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία της Chevron για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Ο Πρωθυπουργός, μετά το Παρίσι και την τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου, Γαλλίας και την διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν για την Ουκρανία, μεταβαίνει την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ και στη συνέχεια τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με έμφαση στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τα ενεργειακά.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει το φάσμα των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Συρία. Οι στόχοι της επίσκεψης είναι πολλοί και όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ο βασικότερος είναι να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί την ώρα που βιώνουμε και στη γειτονιά μας πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν πλέον συνέπειες στις ζωές όλων μας.

Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά

Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, το Great Sea Interconnector. Τα θέματα ενέργειας βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά την συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό Chevron και την εκμετάλλευση των οικοπέδων νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

«Έχει ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα το οποίο επιβεβαιώνει την ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή», είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κοιτάσματα έχουν δυνητική απόδοση 24 τρισεκατομμύρια πόδια φυσικού αερίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ