«Ακυρώνει» τα εμβόλια ο θάνατος εμβολιασμένων; – Η περίπτωση του Κόλιν Πάουελ

 
«Ακυρώνει» τα εμβόλια ο θάνατος εμβολιασμένων; – Η περίπτωση του Κόλιν Πάουελ

Ενημερώθηκε: 19/10/21 - 12:28

To εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δε μας κάνει… αθάνατους, αλλά καθιστά τους εμβολιασμένους πολύ, πολύ δυνατότερους στην αντιμετώπιση της Covid-19, και αν κάποιος εμβολιασμένος καταλήγει να πεθάνει αυτό δεν αναιρεί τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που γλιτώνουν, τονίζει Αμερικανίδα επιστήμων στο CNN, την επαύριο του θανάτου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ από κορωνοϊό.

Η Λεάνα Γουέν, καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των αμερικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), τα εμβόλια ελαχιστοποιούν κατά έξι φορές την πιθανότητα θετικής διάγνωσης και κατά 11 φορές την πιθανότητα θανάτου από κορωνοϊό.

«Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν παρέχουν προστασία 100%. Κανενός είδους εμβόλιο δεν το κάνει αυτό, όπως και καμία θεραπεία δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το εμβόλιο δεν δουλεύει, ή ότι δεν πρέπει να το κάνουμε», τόνισε στο CNN.

Η περίπτωση Κόλιν Πάουελ

Η ίδια επεσήμανε ότι ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις από την Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους, και βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά ο Κόλιν Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία.

«Γνωρίζουμε ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρότερη νόσηση και να καταλήξουν εξαιτίας μολύνσεων παρά τον εμβολιασμό τους. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Έχοντας πολλαπλό μυέλωμα, ο Στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη του ηλικία ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος», εξήγησε η δρ. Γουέν.

Ο Κόλιν Πάουελ, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ πριν 30 χρόνια, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών.

«Ας προσέξουμε λοιπόν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνιστούμε την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου. Ωστόσο οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει ακόμη και μετά την τρίτη δόση να είναι περισσότερο προσεκτικοί, γιατί είναι και οι πιο ευάλωτοι», τόνισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια, δείχνοντας μετά με μια παρομοίωση τον ρόλο που παίζουν τα εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι κάτι σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο. Είναι εξαιρετικό όταν βρέχει, αλλά όταν είσαι σε καταιγίδα και έρχεται μετά κι ένας τυφώνας, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βραχείς. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ελαττωματικό το αδιάβροχό σου. Σημαίνει ότι έπεσες σε κακοκαιρία και ότι από μόνο του το αδιάβροχο δεν θα σε προστατεύσει αρκετά», πρέπει να λάβεις και άλλα μέτρα προστασίας, είπε χαρακτηριστικά η δρ. Γουέν.

Πηγή: Καθημερινή / CNN