Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο TGRT Haber, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας, επίκειται συμφωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό για καθορισμό ΑΟΖ.
Ο ανταποκριτής του TGRT News στην Άγκυρα, Φατίχ Ατίκ, ανέφερε ότι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος παρείχε πληροφορίες σχετικά με συμφωνίες που θα γίνουν μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια».
Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι η Τουρκία και η Συρία θα οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους όχι μόνο βάσει των παρακείμενων ακτών αλλά και των αντικείμενων ακτών τους, υιοθετώντας την ακραία και παράνομη θέση ότι κανένα νησί ούτε καν του μεγέθους της Κύπρου δεν έχουν δικαίωμα για θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους. Έτσι, εξαφανίζοντας την Κύπρο από τον χάρτη θα σφετεριστούν ένα τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου το οποίο βεβαίως δεν βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακολουθώντας βεβαίως αυτή τη φόρμουλα, ουσιαστικά αγνοούν και το τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ το οποίο τώρα δηλώνει το ψευδοκράτος ότι αποτελεί δική του θαλάσσια ζώνη και σε σημεία της οποίας μάλιστα έχει χαράξει παράνομα Οικόπεδα τα οποία έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ. Στους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Τ. Γιαϊτσί φαίνεται να γίνεται μια …εξαίρεση για αυτές τις περιοχές που το ψευδοκράτος βαφτίζει δική του ΑΟΖ, κάτι που καθιστά ακόμη περισσότερο εμφανή την αυθαίρετη, παράνομη και σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας αλχημεία του Τούρκου ναυάρχου-σχολιαστή.
Μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς θα απαιτηθεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη Συρία και να αναδειχθεί μια νομιμοποιημένη κυβέρνηση, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα και από τον ΟΗΕ, καθώς το σημερινό επαναστατικό καθεστώς δεν έχει καμία νομιμοποίηση για σύναψη «διεθνών συμφωνιών» και όποια τέτοια συμφωνία θα είναι καταφανώς άκυρη.
Επίσης, δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί από τη νέα ηγεσία της χώρας ότι μια τέτοια κίνηση θα ικανοποιήσει μεν τον μεγάλο «χορηγό» τους την Τουρκία, αλλά θα προκαλέσει αντιδράσεις και από την ΕΕ και από χώρες που κάθε άλλο παρά αποδέχονται τον περιφερειακό ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία με όχημα τις εξελίξεις στη Συρία. Και τουλάχιστον η ΕΕ είναι κρίσιμος παράγοντας τόσο για τη νομιμοποίηση μιας νέας κυβέρνησης όσο και για την πολιτική στήριξη αλλά και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση άμεσων βασικών αναγκών της Συρίας.
Αλλά και για την ίδια την Τουρκία δεν θα είναι χωρίς συνέπειες μια τέτοια πρωτοβουλία τουλάχιστον στις σχέσεις της με την ΕΕ. Η Τουρκία εφόσον προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση δεν αποσκοπεί απλώς στον σφετερισμό μιας μικρής λωρίδας ΑΟΖ ανατολικά των Κατεχομένων της Κύπρου.
Μια τέτοια «συμφωνία», πέντε χρόνια μετά το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο θα προβληθεί ως απόδειξη ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ειδικές συνθήκες και επομένως διαμορφώνεται νέο «νομικό πλαίσιο» που αποτελεί πλέον διαπραγματευτικό και νομικό κεκτημένο. Επίσης, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία για μια πρώτη ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη φορά όχι με μονομερείς ενέργειες ή με «συμφωνίες» με το ψευδοκράτος, αλλά με μια τρίτη χώρα…Και φυσικά να προσθέσει ακόμη ένα κομμάτι του παζλ της Γαλάζιας Πατρίδας
Τουρκική αντιπροσωπεία στη Συρία για ενεργειακή συνεργασία
Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία «σύντομα», προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων.
Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και μια πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.
Η Τουρκία παρέχει αυτή τη στιγμή ηλεκτρισμό σε ορισμένα τμήμα της βόρειας Συρίας όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές από το 2016.
Με πληροφορίες από skai.gr