Σχεδόν ο ένας στους δύο υποψήφιους μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων παρακολουθεί ήδη τα δωρεάν μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, είτε ζωντανά, είτε μαγνητοσκοπημένα με 15.000 εξ αυτών να είναι σταθεροί χρήστες.
Πραγματοποιούνται 110 ώρες live μαθημάτων ανά εβδομάδα ή αλλιώς, 440 ώρες ανά μήνα από 72 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα, υπάρχει διερμηνεία στην Νοηματική Γλώσσα και υποτιτλισμός, προκειμένου να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα όλων των μαθητών.
Η ύλη για τα 45 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα - των ειδικών συμπεριλαμβανομένων – από την 1η Απριλίου έχει εμπλουτιστεί με εντατικές επαναλήψεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης ενώ τα μαθήματα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα ασύγχρονης υποστήριξης την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κάνει λόγο για ένα «εμβληματικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει με ουσία και ευαισθησία τον εκπαιδευτικό μας σκοπό»,
Τα μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου ολοκληρώνονται στις 23 Ιουνίου 2025.
Τα στοιχεία
Τη σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα Ψηφιακό Φροντιστήριο που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ήδη παρακολουθούν σχεδόν 50.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα εντελώς δωρεάν. Οι σταθεροί χρήστες είναι 15.000.
Είτε σε ζωντανή μετάδοση, είτε μαγνητοσκοπημένα, στα μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, συμπεριλαμβάνεται η ύλη των 45 πανελλαδικώς εξεταζόμενων. Διδάσκονται 5 Ξένες Γλώσσες, 10 Μαθήματα ΓΕΛ, 14 Μαθήματα ΕΠΑΛ, Γραμμικό Σχέδιο, Ελεύθερο Σχέδιο, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Μουσική Αντίληψη και Αρμονία. Πραγματοποιούνται 110 ώρες live μαθημάτων ανά εβδομάδα ή αλλιώς, 440 ώρες ανά μήνα από συνολικά 72 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Από το τέλος Μαρτίου έχει ολοκληρωθεί η ύλη για τις Πανελλαδικές ενώ από την 1η Απριλίου, διατίθενται εντατικές επαναλήψεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης σε όλα τα μαθήματα. Τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, τα μαθήματα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα ασύγχρονης υποστήριξης. Οι επαναλήψεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Μαϊου.
Επισημαίνεται, ότι κάθε μάθημα στο Ψηφιακό Φροντιστήριο θα σταματάει μία μέρα πριν δώσουν τα παιδιά το μάθημα αυτό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η λήξη όλων των μαθημάτων έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025.
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο protothema.gr, «το Ψηφιακό Φροντιστήριο δεν είναι απλώς ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο το οποίο η κυβέρνηση μας, εισήγαγε στην εκπαιδευτική διαδικασία με το βλέμμα στο σχολείο του μέλλοντος. Είναι πρωτίστως μέριμνα στις οικογένειες που γνωρίζουμε ότι καταβάλλουν και μεγάλο οικονομικό κόστος στηρίζοντας την προσπάθεια για την επιτυχία των παιδιών τους. Είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει με ουσία και ευαισθησία τον εκπαιδευτικό μας σκοπό. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι επιδίωξή μας είναι κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει ισότιμη και δωρεάν, τονίζω το δωρεάν, πρόσβαση σε ποιοτική προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το ψηφιακό φροντιστήριο χρησιμοποιείται από σχεδόν 1 στους 2 υποψηφίους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 , γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική και πόσα αναγκαία ήταν αυτή η πρωτοβουλία. Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 49.000 μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Φυσικά δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι και η δυναμική που χτίζεται: η εμπιστοσύνη, η συνέχεια, η διαρκής βελτίωση, τα μαθήματα που παραδίδονται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Νοηματική Γλώσσα και σε δεύτερο χρόνο αναρτώνται υποτιτλισμένα, γεγονός που καταδεικνύει την δυνατότητα πρόσβασιμης εκπαίδευσης για όλους και όλες. Σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα βήματα, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να ενισχύσουμε περαιτέρω τη λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου. Η επιτυχία του εγχειρήματος αναμφίβολα οφείλεται και στην εξαιρετική ομάδα των καθηγητών».
Τι περιλαμβάνει το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Αναφορικά με το περιεχόμενό της, η πλατφόρμα περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένα μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Προσφέρει, επίσης, ζωντανές διαδικτυακές διδασκαλίες καθώς και πρόσβαση σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, όπως σημειώσεις, ασκήσεις και διαδραστικά τεστ. Τέλος, παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στην προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Υπογραμμίζεται, ότι η πρόσβαση στο Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μέσω της ιστοσελίδας του Ψηφιακού Σχολείου:
streaming.digitalschool.gov.gr . Για την παρακολούθηση των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων και του υλικού που παράγεται από τους καθηγητές των live μαθημάτων, οι μαθητές εγγράφονται στη πλατφόρμα Moodle
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι διαθέσιμο όχι μόνο σε όλους τους μαθητές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και στους μαθητές του εξωτερικού.
Πώς θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά
Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για το Ψηφιακό Φροντιστήριο να γίνει παράλληλα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Για την ομαλή λειτουργία του, ωστόσο, από την πρώτη ημέρα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να έχει δημιουργηθεί εγκαίρως η ομάδα των εκπαιδευτικών, που θα διδάξουν.
Στους μόνιμους καθηγητές, οι οποίοι ήδη διδάσκουν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της απόσπασής τους βάσει της πρόσκλησης του πρώτου έτους, με την προϋπόθεση ότι έχουν παράξει το απαραίτητο έργο και έχουν αξιολογηθεί ως επαρκείς.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να γίνει καινούργια πρόσκληση για μόνιμους καθηγητές και στη συνέχεια, για αναπληρωτές, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της πρώτης χρονιάς αλλά και όσα προκύψουν αργότερα - υπενθυμίζεται, ότι οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι υπηρετούν τώρα στο Ψ.Φ. έχουν σύμβαση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.
Επιπλέον, αναμένεται να διαμορφωθεί άμεσα διάταξη για την πριμοδότηση των υφιστάμενων αναπληρωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν και – όπως προαναφέρθηκε - παράγουν το απαραίτητο έργο.
Το προφίλ του Ασύγχρονου Ψηφιακού Φροντιστηρίου
Τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα σε ασύγχρονη μορφή του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου», καλύπτουν μία ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων της πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Ε’ δημοτικού έως και την Β’ Λυκείου.
Κάθε βιντεομάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη διδακτική ενότητα κι έχει δεκάλεπτη διάρκεια. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ομοιογένεια της δομής των προσφερόμενων μαθημάτων, έτσι ώστε οι μαθητές, που τα παρακολουθούν να εξοικειώνονται πιο εύκολα: τα βιντεομαθήματα χωρίζονται σε 3 υποενότητες, με την καθεμία να αποτελεί ξεχωριστό 3λεπτο βίντεο, κι έχει ξεχωριστή, σύντομη εισαγωγή.
Αναφορικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών, στα βίντεο της πρωτοβάθμιας απασχολούνται 3 άτομα ενώ για στη δευτεροβάθμια, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι των φιλολόγων: 30. Ακολουθούν οι μαθηματικοί, που είναι 19. Στη φυσική, διδάσκουν 7 άτομα, στη Χημεία και στη Βιολογία από 2. Επίσης, 2 είναι οι εκπαιδευτικοί για τα Θρησκευτικά ενώ Αγγλικά διδάσκουν 5 καθηγητές.
Ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν στο μάθημά τους τις παρουσιάσεις σε μορφή PowerPoint, προκειμένου η πληροφορία να προσφέρεται σε πιο «κωδικοποιημένη» μορφή στα παιδιά. Επίσης, χρησιμοποιούν κουίζ για την στήλη Διαδραστικότητα. Αναθέτουν δραστηριότητες στο πεδίο «Αναστοχασμός». Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα εντός του studio ώστε να προβάλλονται οι διαφάνειες κατά την διάρκεια της βιντεοσκόπησης.
Δεδομένης της δύναμης της «εικόνας», αφού κυριαρχεί στη ζωή των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους οπτικοποιούν το υλικό διδασκαλίας ενώ επιστρατεύουν και στοιχεία animation.
Ο σκοπός και οι βασικοί στόχοι του Ψηφιακού Φροντιστηρίου
Η παροχή δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την γεωγραφική τους τοποθεσία ή την οικονομική τους κατάσταση, αποτελεί το σκοπό του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας, προσφέροντας συμπληρωματική διδασκαλία και υποστήριξη στα σχολικά μαθήματα. Τέλος, επιδιώκει την εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Πηγή: protothema.gr