Σημαντική μείωση στις παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της Ευρώπης

 
σσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 16/04/25 - 09:50

Κατά 30% μειώθηκαν οι παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex.

Η μεγαλύτερη πτώση – της τάξης του 64% – καταγράφηκε στη διαδρομή που διασχίζει την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν μόλις κατά 4%.

Η πτώση αφορά όλες τις βασικές μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη και φαίνεται να συνεχίζει την καθοδική τάση που παρατηρήθηκε και το 2024, οπότε σημειώθηκε μείωση 38% σε σχέση με το 2023.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Human Rights Watch και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: πίσω από τους αριθμούς κρύβεται ένα υψηλό ανθρώπινο κόστος.

«Δεν είναι μόνο τα στατιστικά. Μιλάμε για ανθρώπους που πνίγονται στη Μεσόγειο, για ανθρώπους που ξυλοκοπούνται στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και απωθούνται πίσω, για ανθρώπους εγκλωβισμένους σε έλη, δάση και ερήμους εντός και εκτός της ΕΕ», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ της Human Rights Watch.

Η μείωση στις αφίξεις συμπίπτει με τη στρατηγική της ΕΕ να ενισχύσει τις συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη και η Τυνησία, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων, στις χώρες αυτές έχουν καταγραφεί πρακτικές όπως ξυλοδαρμοί, σεξουαλική κακοποίηση, αυθαίρετη κράτηση και βασανιστήρια.

«Η μείωση στις αφίξεις δεν σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μετακινούνται. Σημαίνει ότι περισσότεροι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία – με τη συνεργασία και την έγκριση της ΕΕ», σχολίασε η Άλισον Γουέστ, νομική σύμβουλος του ECCHR.

Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) ανέφερε αύξηση στις αναχαιτίσεις σκαφών που προσπαθούν να αποπλεύσουν από τη Βόρεια Αφρική, κάτι που επίσης ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση των αφίξεων.

Ωστόσο, παρά τη μείωση στις διελεύσεις, ο αριθμός των θανάτων παραμένει ανησυχητικός: μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, τουλάχιστον 555 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο ή τον Ατλαντικό. Πέρυσι, πάνω από 3.500 άνθρωποι πέθαναν στις ίδιες διαδρομές, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 3.500 παιδιά έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου την τελευταία δεκαετία.

Ο IOM επισημαίνει την ανάγκη για ασφαλέστερα και νόμιμα κανάλια μετανάστευσης, ώστε να μειωθούν οι παράνομες διελεύσεις και οι θάνατοι.

Πηγή: Guardian

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ