Νέες απειλές εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προς το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθώς ανέφερε ότι θα το αφαιρέσει από το καθεστώς φορολογικής απαλλαγής και ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.
Όλα αυτά έρχονται μια μέρα αφού το Χάρβαρντ απέρριψε τις παράνομες κατά την άποψή του απαιτήσεις του προέδρου για αναμόρφωση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων και για την περικοπή ομοσπονδιακών επιδοτήσεων.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αρχής γενομένης από το Πανεπιστήμιο Kολούμπια, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιπλήξει πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα για τη διαχείριση του κινήματος των φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τις διαδηλώσεις αντιαμερικανικές και αντισημιτικές, έχει κατηγορήσει τα πανεπιστήμια ότι προωθούν τον μαρξισμό και ιδεολογία της «ριζοσπαστικής αριστεράς», και έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις και συμβάσεις για πανεπιστήμια που δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της κυβέρνησής του.
Ειδικότερα, ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social την Τρίτη (15/04) ότι σκέφτεται να ζητήσει την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής του Χάρβαρντ, αν αυτό συνεχίσει να προωθεί ότι αποκαλεί "πολιτική, ιδεολογική και τρομοκρατικά εμπνευσμένη αρρώστια;'".

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα το έκανε αυτό.
Σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι απαλλαγμένα από τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος επειδή θεωρούνται ότι «λειτουργούν αποκλειστικά για δημόσιους εκπαιδευτικούς σκοπούς».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λεβίτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ ήθελε να δει το Χάρβαρντ να ζητά συγγνώμη για αυτό που αποκάλεσε «αντισημιτισμό που διαδραματίστηκε στο πανεπιστήμιο τους κατά των Εβραίων Αμερικανών φοιτητών».
Επίσης, κατηγόρησε το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια ότι παραβίασαν τον Τίτλο VI του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις από τους αποδέκτες ομοσπονδιακής χρηματοδότησης με βάση τη φυλή ή την εθνική προέλευση.
Σύμφωνα με τον Τίτλο VI, οι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις μπορούν να τερματιστούν μόνο κατόπιν εκτενούς έρευνας και ακροάσεων, καθώς και προειδοποίησης 30 ημερών προς το Κογκρέσο, κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ούτε στο Χάρβαρντ.
Ορισμένοι καθηγητές και φοιτητές υποστήριξαν ότι οι διαδηλώσεις συγχέονται άδικα με τον αντισημιτισμό ως πρόσχημα για μια αντισυνταγματική επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμφώνησε να διαπραγματευτεί σχετικά με τις απαιτήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς διαμαρτυρίας, μετά τη δήλωση της κυβέρνησης Τραμπ τον προηγούμενο μήνα ότι είχε τερματίσει επιχορηγήσεις και συμβάσεις αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως για ιατρική και άλλες επιστημονικές έρευνες.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, σε επιστολή του τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις που η κυβέρνηση Τραμπ έκανε στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, συμπεριλαμβανομένου ενός ελέγχου για να διασφαλιστεί η «ποικιλομορφία απόψεων» μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, καθώς και ο τερματισμός των προγραμμάτων ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης, ήταν χωρίς προηγούμενο «παράνομες δηλώσεις ισχύος» που παραβίαζαν την ελευθερία του λόγου και τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα.
Λίγες ώρες μετά την επιστολή του Γκάρμπερ, η Κοινή Ομάδα Εργασίας της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού δήλωσε ότι θα παγώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβάσεις και επιχορηγήσεις προς το Χάρβαρντ, το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με ποιες επιχορηγήσεις και συμβάσεις είχαν περικοπεί, και το Χάρβαρντ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Στήριξη από τα άλλα πανεπιστήμια
Πολλά πανεπιστήμια εξέφρασαν άμεσα την Τρίτη την υποστήριξη τους προς το Χάρβαρντ και τάχθηκαν κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
«Το Πρίνστον στηρίζει το Χάρβαρντ», έγραψε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Κρίστοφερ Άιγκσμπουργκερ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να διαβάσουν την αποδοκιμασία του προλεδρου του Χάρβαρντ στα αιτήματα της κυβέρνησης.
Επίσης, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζόναθαν Λέβιν, και ο Πρύτανης, Τζένι Μαρτίνεζ, δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι υποστηρίζουν πλήρως το Χάρβαρντ.
«Οι ενστάσεις του Χάρβαρντ στην επιστολή που έλαβε έχουν τις ρίζες τους στην αμερικανική παράδοση της ελευθερίας, μια παράδοση ζωτικής σημασίας για τα πανεπιστήμια της χώρας μας και άξια υπεράσπισης», δήλωσαν.
Μάλιστα, τη Δευτέρα, μια ομάδα πανεπιστημίων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Πρίνστον και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, μήνυσε το Υπουργείο Ενέργειας για τις απότομες περικοπές στη χρηματοδότηση ομοσπονδιακής έρευνας σε τομείς όπως η προχωρημένη πυρηνική τεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια και νέα ραδιοδραστικά φάρμακα.