Μια «τρομοκρατική» επίθεση σημειώθηκε σήμερα (23.10.2024) στην Άγκυρα μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, αφήνοντας πίσω «νεκρούς και τραυματίες» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Τι είναι η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία
H Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) είναι το τεχνολογικό κέντρο σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής, ολοκλήρωσης αεροδιαστημικών συστημάτων, εκσυγχρονισμού και υποστήριξης της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.
Διαθέτει την αδειοδοτημένη παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon της General Dynamics, ελαφρών αεροσκαφών μεταφοράς/θαλάσσιας περιπολίας/επιτήρησης CASA/IPTN CN-235, εκπαιδευτικών αεροσκαφών SIAI-Marchetti SF.260, ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) και ελικοπτέρων γενικής χρήσης Cougar AS-532, καθώς και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων και γεωργικών αεροσκαφών.
Ξεκίνησε επίσης την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών KAAN, το πρώτο τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.
Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.
Ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973
Η κύρια δραστηριότητα της περιλαμβάνει επίσης προγράμματα εκσυγχρονισμού, τροποποίησης και ολοκλήρωσης συστημάτων, καθώς και υποστήριξη μετά την πώληση στρατιωτικών και εμπορικών αεροσκαφών που βρίσκονται στα αποθέματα της Τουρκίας και των συμμάχων της.
Το βασικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurkus της έλαβε πιστοποίηση τύπου αξιοπλοΐας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στη διεθνή αεροπορική έκθεση Farnborough 2016.
Ιδρύθηκε από το υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στις 28 Ιουνίου 1973 για να μειώσει την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας από τις αγορές του εξωτερικού.
Με την απόφαση να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη F-16 για την κάλυψη των αναγκών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η Turkish Aerospace, το 1984 και για περίοδο περίπου 25 ετών συνέπραξε με αμερικανική εταιρεία -κοινών επενδύσεων- για την κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών (F-16) την ενσωμάτωση των συστημάτων επί του αεροσκάφους και τις δοκιμές πτήσης.
Το 2005 πέρασε αποκλειστικά στο τουρκικό δημόσιο
Πριν από το τέλος της 25ετούς περιόδου, η Turkish Aerospace αναδιαρθρώθηκε με την αγορά των ξένων μετοχών, το 2005. Στη συνέχεια, η TAI και η TUSAŞ συγχωνεύθηκαν υπό την Turkish Aerospace Inc. για να διευρύνει τις δραστηριότητές της και έγινε το τεχνολογικό κέντρο της Τουρκίας για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, την κατασκευή, την ολοκλήρωση συστημάτων και την υποστήριξη του κύκλου ζωής των συστημάτων της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας.
Στις εγκαταστάσεις απασχολούνται 15.000 άτομα.