Η έδρα δίνει πάντα ξεχωριστή «δυναμική» στον Ολυμπιακό στα μεγάλα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είτε οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονταν στο ιστορικό τους «σπίτι» (το παλιό και νέο «Γ. Καραϊσκάκης»), είτε σε κάποιο άλλο γήπεδο ως γηπεδούχοι, είχαν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες, όπως φαίνεται μέσα από τους αριθμούς των ιστορικών «μαχών» των δύο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Από τις 15 Ιουνίου 1930 και το πρώτο μεγάλο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που διεξήχθη στο ουδέτερο (παλιό) γήπεδο του Άρη Θεσσαλονίκης, μέχρι και την περασμένη σεζόν και τον αγώνα του Απριλίου στα playoffs, οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί 82 φορές για το πρωτάθλημα με γηπεδούχους τους Πειραιώτες (τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος ή κανονική περίοδος Εθνικού Πρωταθλήματος), με τον Ολυμπιακό να βγαίνει νικητής 40 φορές (ποσοστό 48,8%).
Από τη δική του πλευρά ο Παναθηναϊκός μετράει 14 «διπλά» στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του (17,1%), ενώ 28 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα (34,1%). Κοντολογίς οι Πειραιώτες έχουν 26 νίκες περισσότερες από τους «πράσινους» (παρά κάτι τις διπλάσιες) ως γηπεδούχοι στα «clasico».
Αντίστοιχη είναι η διαφορά και στα τέρματα, με τον Ολυμπιακό να έχει 116 γκολ στο ενεργητικό του (μαζί με τα 4 ματς που πήρε άνευ αγώνος) και τον Παναθηναϊκό να μετράει 75 γκολ.
Τα ντέρμπι των «αιωνίων» στο πρωτάθλημα, χωρίζονται σε τρεις περιόδους:
1.Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (1929-30 έως 1958-59), όπου οι νικητές των μεγαλύτερων Ενώσεων, μονομαχούσαν στην τελική φάση για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.
2.Στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1959-60, με ένωση και κατηγοριοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μία ενιαία μορφή, αλλά πάντα με ερασιτεχνικό χαρακτήρα.
3.Στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1979-80 και «τρέχει» μέχρι τις ημέρες μας, με τις ομάδες της Α’ Κατηγορίας να είναι πλέον επαγγελματικές.
Ας δούμε λοιπόν, τις αντίστοιχες «ισορροπίες» στα ντέρμπι «αιωνίων» με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, ανά περίοδο.
1.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Αν κι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1930, με νίκη 2-1 στη Θεσσαλονίκη, στην ουδέτερη έδρα του παλιού γηπέδου του Άρη που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός (δύο εβδομάδες μετά το ιστορικό 8-2 των «πράσινων» στη Λεωφόρο), στα υπόλοιπα 17 παιχνίδια, οι Πειραιώτες πήραν «κεφάλι».
Ο Ολυμπιακός μέτρησε 10 νίκες, ο Παναθηναϊκός 4, ενώ 4 ματς έληξαν ισόπαλα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στη συγκεκριμένη περίοδο 30 γκολ υπέρ και οι «πράσινοι» 16.
Σε αυτά τα χρόνια (όπου μεταξύ άλλων, υπήρξε κι ένα μεγάλο κενό αγωνιστικής δράσης λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου), ο Ολυμπιακός πήρε και τρία ντέρμπι άνευ αγώνος.
2.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ
Κι αυτή η περίοδος ξεκίνησε με νίκη του Παναθηναϊκού στο «σπίτι» του Ολυμπιακού (4-1 τον Ιούλιο του 1960), αλλά ολοκληρώθηκε με νίκη των «ερυθρολεύκων» (1-0 τον Μάιο του 1979) και ξεκάθαρο προβάδισμα των Πειραιωτών στις επιτυχίες.
Σε 20 αγώνες, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε 10 νίκες, ο Παναθηναϊκός πήρε 6 διπλά, ενώ 4 αγώνες έληξαν ισοπαλία. Μικρό προβάδισμα είχαν οι Πειραιώτες και στα γκολ με 27, έναντι 20 του Παναθηναϊκού.
3.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η μεγαλύτερη σειρά «αιώνιων» ντέρμπι καταγράφηκε βεβαίως στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (44 αγώνες με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό), όπου κι εδώ οι αριθμοί έχουν τις περισσότερες φορές «κόκκινο» χρώμα.
Στα 44 παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στο επαγγελματικό επίπεδο με οικοδεσπότες τους Πειραιώτες, ο Ολυμπιακός επικράτησε συνολικά 20 φορές, τη στιγμή που οι «πράσινοι» έφυγαν 6 φορές με το «διπλό», ενώ 18 αγώνες τους έληξαν στο «Χ».
Ο Ολυμπιακός έστειλε 59 φορές τη μπάλα στα δίκτυα, έναντι 39 του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει να νικήσει στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του από τις 2 Μαρτίου 2014 (3-0). Ακολούθησαν 7 νίκες των «ερυθρολεύκων» και δύο ισοπαλίες με 1-1.
ΟΙ 6 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ» ΕΔΡΕΣ
Σε όλη αυτή τη διαδρομή των 82 «αιώνιων» ντέρμπι πρωταθλήματος με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες χρησιμοποίησαν συνολικά 6 διαφορετικές έδρες.
Τα 64 παιχνίδια τους έγιναν στη φυσική τους έδρα στο Φάληρο, είτε ως Ποδηλατοδρόμιο, είτε μετά την ανακατασκευή του γηπέδου σε «Γ. Καραϊσκάκης» (παλιό και νέο μετά το 2004).
Τα 10 έγιναν στο ΟΑΚΑ, τα 4 στο γήπεδο της Λεωφόρου που χρησιμοποίησε για μία τετραετία (1952-53 έως 1955-56) ο Ολυμπιακός, τα 2 στη Ριζούπολη, το 1 στην Πάτρα (γήπεδο Παναχαϊκής) και το 1 στο παλιό γήπεδο του Άρη Θεσσαλονίκης.
-Από τα 64 παιχνίδια στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός νίκησε στα 35, ο Παναθηναϊκός στα 11 και 18 έληξαν ισόπαλα.
-Από τα 10 ματς στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός πήρε τα 3, ο Παναθηναϊκός τα 2 και 5 έληξαν ισόπαλα.
-Από τους 4 αγώνες στη Λεωφόρο, ο Ολυμπιακός νίκησε στον 1 και 3 έληξαν ισόπαλα.
-Από τα 2 παιχνίδια στη Ριζούπολη, ο Ολυμπιακός νίκησε στο 1 και 1 έληξε «Χ».
-Το 1 ματς στην Πάτρα έληξε ισόπαλο.
-Το 1 ματς στο παλιό γήπεδο του Άρη, έληξε με νίκη του Παναθηναϊκού.
-Στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης» πάντως ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του απέναντι στον Παναθηναϊκό, καθώς από τη σεζόν 2004/05 όταν και μπήκε στο νέο «σπίτι» του, έχει 11 νίκες σε 19 αγώνες (57,9%), έναντι μόλις 2 του «τριφυλλιού», ενώ 6 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.