Ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία εστάλη σήμερα από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος κορυφής.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζήτησαν για τα ενεργειακά στην πρώτη τριμερή σύνοδο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοινή δήλωσή τους οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενεργειακής διαφοροποίησης και διασύνδεσης λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Όπως αναφέρεται «Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας και ειδικότερα το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί στέρεο θεμέλιο συνεργασίας στην περιοχή, με βάση διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών και των δικαιώματών τους στην αντίστοιχη ΑΟΖ/Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα».
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντοτε ήμασταν σθεναροί υποστηρικτές της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών μας» τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συμφωνούμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ασφάλειας, ειδικά στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Υπάρχει ένας διασυνδετήρας ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος οργανώνεται σήμερα από την Στερεά Ελλάδα, προς την Κρήτη και προς την Κύπρο. Θα επιθυμούσαμε να διασυνδεθεί και με το Ισραήλ και πιθανώς με το Ανατολικό Ισραήλ ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε και να μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση του ηλεκτρισμού» σημείωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν:
- Ασφάλεια
- Άμυνα
- Πολιτική Προστασία
- Κλιματική Κρίση
- Τουρισμός
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον τομέα της πολιτικής προστασίας ευχαριστώντας την Κύπρο και το Ισραήλ για τη συνδρομή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα μας: «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε[…] Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού».
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη συζητήθηκαν το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στην άμυνα, την οικονομία, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αποκαλύπτοντας ότι γρήγορα το Ισραήλ θα ανοίξει αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, εκφράζοντας μάλιστα την προτίμησή του στο γιαούρτι.
«Ας νικήσει το καλύτερο γιαούρτι σε αυτή τη “μάχη”. Έχουμε πολλές πιθανότητες να νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Οι τρεις ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη τριμερή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, εντός του 2024.
Πηγή: ertnews.gr