Ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, ορκίσθηκαν το μεσημέρι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ευτυχής που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι η 5η συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή που συγκροτήθηκε από την παρούσα Βουλή. Όπως τόνισε και οι πέντε Ανεξάρτητες Αρχές συγκροτήθηκαν εξ υπαρχής κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 μηνών και είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία μέσα σε μία Περίοδο και μάλιστα στην Α΄ Σύνοδο της Βουλής. Αφού επισήμανε ότι όλες και όλοι που συμμετέχουν σε αυτές τις Αρχές έχουν καθαρές εξαετείς θητείες, υπογράμμισε ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της λειτουργίας και της διαμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, με την ευρύτατη δυνατή έννοια, και ταυτόχρονα αντίβαρο. Λειτουργούν ως αντίβαρα σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και ταυτόχρονα σ' ένα ρόλο επικουρικό, κάνουν και γνωμοδοτήσεις κανονιστικού χαρακτήρα. Δηλαδή έχουν ένα ευρύτατο πεδίο παρέμβασης και βοήθειας.
Ο κ. Βούτσης, αντιπαρερχόμενος το θέμα της καθυστέρησης στη συγκρότηση του ΕΣΡ, διότι «η συζήτηση αυτή έχει γίνει δημόσια, επανειλημμένα κι εκεί όπου έπρεπε να γίνει, δηλαδή μέσα στη Βουλή, με όλες τις απόψεις», απευθύνθηκε στα μέλη της Αρχής λέγοντας: «Θέλω να πω ευθέως ότι περιμένουμε -και είναι δυνατόν αυτό- τους αμέσως προσεχείς μήνες, αφ' ενός να υπάρξει μια ατζέντα για το σύνολο των πολλών ζητημάτων που αφορούν σε ρυθμίσεις, εγγυήσεις, προσεχείς και μελλοντικές διαγωνιστικές διαδικασίες κι ένα σύνολο θεμάτων που είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είτε αναφύονται ταυτόχρονα στο ίδιο χρονικό διάστημα, να υπάρξει κατά προτεραιότητα η δυνατότητα, με έναν τρόπο απολύτως αντικειμενικό, διαφανή και νόμιμο, να υπάρξει και η διαγωνιστική διαδικασία για τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Έτσι ώστε να κλείσει κατά κάποιο τρόπο ένα πρώτο κεφάλαιο σ' αυτή τη νέα κανονικότητα, η οποία έπρεπε από πάρα πολύ καιρό να έχει διαμορφωθεί, να έχει συγκροτηθεί και που αφορά και στο δημόσιο χώρο και στην ίδια τη Δημοκρατία, στην πολυφωνία, στην ίδια τη λειτουργία ακόμα και της πολιτικής ζωής του τόπου».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα μέλη του ΕΣΡ, των οποίων είναι γνωστά τα βιογραφικά, η πορεία και η διαδρομή τους «θα μπορέσουν άνετα, εάν αποτολμηθούν παρεμβάσεις οποιουδήποτε χαρακτήρα, είτε από δυνάμεις -επιχειρηματικές, πολιτικές ακόμα, κοινωνικές- που έχουν συνηθίσει κατά καιρούς στα θολά τοπία να πιέζουν, να μπορέσουν πολύ άνετα να αντιπαρέλθουν οποιαδήποτε τέτοια πίεση, έτσι ώστε με άριστο, άψογο τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους και να αναβαθμίσουν και την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή, όπως και το σύνολο των Ανεξαρτήτων Αρχών με τις αποφάσεις που θα πάρουν».
Στα μέλη του νέου ΕΣΡ απευθύνθηκε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νικόλαος Παππάς, καθώς επίσης ο νέος Πρόεδρος της Αρχής κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος και το απερχόμενο μέλος της κ. Γεώργιος Στεφανάκης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Παππάς: Το ΕΣΡ οφείλει να είναι το άγρυπνο μάτι της Δημοκρατίας