Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. "Υπέρ", ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. "Παρών", δήλωσε το Κ.Κ.Ε ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.
"Δεν θα ψηφίσω αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, θα υπερψηφίσει το άρθρο για την ψήφο στα 17 και θα ψηφίσει "παρών" στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση νόμου για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012.
"Τότε λέγατε πως πρέπει να πάρει τέλος μια πολιτική ανωμαλία, χωρίς αποκλεισμούς και με κατάργηση του ορίου του 3%" ανέφερε.
Επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής χαρακτήρισε "ολίσθημα", τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι έως τις 20 Ιουλίου, υπάρχει πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις βουλευτές που λείπουν για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που χρειάζονται για να ισχύσει αμέσως ο νέος νόμος.
"Δεν εννοούσα αυτό. Τις αποστασίες τις έζησα και εγώ", απάντησε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως τα προοδευτικά κόμματα πρέπει έως τότε να το ξανασκεφθούν.
Μετά την ψηφοφορία, κυβερνητικές πηγές δήλωναν, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία.
"Κρατάμε το ότι η Φώφη θέλει αλλαγή του εκλογικου νόμου" υποστήριζαν και προσέθεταν ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ως αποσπασματικό κάτι που επί της ουσίας είναι ίδιο με την πρόταση που είχε καταθέσει η Χ. Τρικούπη επί ηγεσίας Βενιζέλου.
" Φώφη ζητά διάλογο, αφού όμως ήρθε στο Μαξίμου και συμφώνησε", υποστηρίζουν, ενώ εκτιμούν ότι μέχρι την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχει ακόμα δρόμος.