Πρόκληση Αυστρίας: Συγκαλεί διάσκεψη για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα

 
O σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός υπουργός Άμυνας Ντόσκοτσιλ απορρίπτει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και επιθυμεί να ρυθμίσει διμερώς την προστασία των συνόρων

Ενημερώθηκε: 24/01/17 - 02:08

Σε διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με θέμα την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ερήμην, όμως, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαλεί στις 8 Φεβρουαρίου στη Βιέννη, ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Η διάσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πραγματοποιείται ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίσης εξωθεσμική Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που είχε πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Στην διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σ.σ. την οποία στο μεταξύ έχει διαδεχθεί ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα) και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν καλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία των δύο Αυστριακών υπουργών είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, η οποία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ είχε δεχθεί έντονη κριτική και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ», ο σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται πως «από την πλευρά της Ε.Ε., δυστυχώς, δεν γίνονται και πολλά στο θέμα της προστασίας των συνόρων, γι' αυτό και θα το ρυθμίσουμε διμερώς».

Στη Διάσκεψη της 8ης Φεβρουαρίου προβλέπεται η συζήτηση ενός «συνολικού πακέτου μέτρων» με τρεις άξονες, όπως φέρεται να προτείνει ο κ. Ντόσκοτσιλ, με πρώτο την αποσαφήνιση ως προς το τι χρειάζονται τα κράτη για την προστασία των συνόρων, κάτι που αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό, όπως συσκευές νυκτερινών παρακολουθήσεων.

Ο ίδιος προτίθεται να διαθέσει προσωπικό και γι' αυτό επιθυμεί να υπάρξει αλλαγή στον σχετικό αυστριακό νόμο, αναφέροντας πως «αυτήν τη στιγμή μάς επιτρέπεται η προσφορά μόνο βοηθητικών υπηρεσιών σε διμερές επίπεδο. Θα αλλάξουμε τον νόμο, ώστε μελλοντικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορα εκτός Αυστρίας, χωρίς να υπάρχει μία αποστολή της Ε.Ε.».

Σχετικά Θέματα:

“Πλαφόν” στους πρόσφυγες που δέχονται τα κράτη της ΕΕ θέλει ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας

Η Βιέννη συγκαλεί νέα σύσκεψη για την Τουρκία χωρίς την Ελλάδα

Η Αυστρία προκαλεί και πάλι: Συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα