Πριν από λίγη ώρα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τα εκλογικά τμήματα σ΄όλη την Ελλάδα, στα οποία την Κυριακή θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του για την ανάδειξη της ηγεσίας του.
Καθώς όλοι οι υποψήφιοι και κομματικοί παράγοντες στη Χ. Τρικούπη προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή πρόκειται να λειτουργήσουν περίπου 950 εκλογικά τμήματα σ΄όλη τη χώρα και σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.
Πλήρης κατάλογος όπου θα λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή εδώ.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη δυνατότητα να δοθεί παράταση εκεί που θα διαπιστωθεί αυξημένη προσέλευση.
Μπορούν να ψηφίσουν όσοι κι όσες έχουν ηλικία από 16 ετών και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και όσοι αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Προϋπόθεση είναι να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να δηλώσουν πώς επιθυμούν να είναι φίλοι του. Με υπεύθυνη δήλωση θα δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Αυτό μπορεί να γίνει στο εκλογικό τμήμα καταβάλλοντας το ποσό των 3ευρώ.
Πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο αποδεικτικό έγγραφο για την ταυτοποίηση τους (πχ δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).
Ντέρμπι για τρεις η δεύτερη θέση - Η δυσαρέσκεια από το στρατόπεδο Δούκα, οι δηµοσκοπήσεις και ο Ανδρουλάκης
Στα τελευταία µέτρα της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έφτασαν οι έξι υποψήφιοι διεκδικητές του… πράσινου θρόνου. Ουσιαστικά ολοκληρώνεται µια διαδικασία περίπου τεσσάρων µηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε στο µεγαλύτερο διάστηµα από υποτονικότητα, ενώ το κλίµα φορτίστηκε µόλις τις τελευταίες ηµέρες και ιδιαίτερα το βράδυ του debate, κυρίως µεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. ∆ούκα.
Η τηλεµαχία των 6 φαίνεται πως συνέβαλε (και) στην αναµόρφωση των συσχετισµών, καθώς από τις δηµοσκοπήσεις προκύπτει ότι οδηγούµαστε σε ντέρµπι µεταξύ της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, του Χάρη ∆ούκα και του Παύλου Γερουλάνου, για το ποιος από τους τρεις θα περάσει στον δεύτερο γύρο και θα βρει απέναντί του -µε βάση πάντα τις δηµοσκοπήσεις- τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η τηλεµαχία συνέβαλε ώστε να ανεβούν οι µετοχές ∆ιαµαντοπούλου και Γερουλάνου και αντιστοίχως να πέσουν αυτές του ∆ούκα.
∆ιασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δηλώσεις που έγιναν από το επιτελείο του δηµάρχου της Αθήνας για επιθέσεις που δέχεται από «συνεργάτες του Ανδρουλάκη» και για «δολοφονία χαρακτήρα του ∆ούκα», ήταν απόρροια του κακού κλίµατος που προκλήθηκε από την εµφάνισή του στο debate και συνάµα µια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα. Οπως και να έχει, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ µπαίνει στην τελική ευθεία έχοντας στη φαρέτρα του τις ενθαρρυντικές δηµοσκοπήσεις που το ανεβάζουν πάνω από το 15%, την υψηλή τηλεθέαση της τηλεµαχίας αλλά και την καταλυτική σύγκριση αναφορικά µε τα όσα αποκαρδιωτικά συµβαίνουν στον όµορο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και τόσο η ∆ιαµαντοπούλου όσο και ο Γερουλάνος έσπευσαν να ζητήσουν να µη χαλάσει το καλό κλίµα, µε την πρώην υπουργό να δηλώνει µε νόηµα: «Σύντροφοι, µη γίνουµε ΣΥΡΙΖΑ».
Γρίφος οι ψηφοφόροι
Το ενδιαφέρον έγκειται και στα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους άλλων κοµµάτων που θα προσέλθουν στην κάλπη. Για ένα µεγάλο διάστηµα φαινόταν πως ενδιαφέρον για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύµφωνα µε τα ποιοτικά στοιχεία, ήταν της τάξης από 10% έως 20% αυτοί που είχαν επιλέξει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές και δήλωναν στις έρευνες πως θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει και αυτός σε εσωκοµµατικές κάλπες κάπως περιορίζει τη διάθεση µερίδας των ψηφοφόρων του να προσέλθουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Το στοιχείο αυτό µπορεί να συνεκτιµηθεί και µε την πτωτική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες ηµέρες ο κ. ∆ούκας, ο οποίος συνοµιλούσε προνοµιακά µε τα κοινά αυτά. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην τηλεµαχία άνοιξε ατζέντα για τα Εξάρχεια, τον δηµόσιο χαρακτήρα της ∆ΕΗ, τα καρτέλ, θέσεις δηλαδή που είναι πιο κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ή σε ένα πιο αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως όσο πλησιάζουµε προς τις εκλογές ανεβαίνει το ενδιαφέρον πιο κεντρώων ή και ψηφοφόρων µε µεταρρυθµιστικά χαρακτηριστικά, που είχαν επιλέξει τον Κ. Μητσοτάκη. Σε αυτή την προοπτική µπορεί να αποδοθεί η άνοδος που εµφανίζουν τόσο η Α. ∆ιαµαντοπούλου όσο και ο Παύλος Γερουλάνος.
Την ίδια στιγµή, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αυτός που καταγράφει τα πιο υψηλά ποσοστά και µε µεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόµµατος. Γι’ αυτό και θεωρείται πως έχει το πιο «µπετοναρισµένο» κοινό, γι’ αυτό και οι δηµοσκόποι ισχυρίζονται πως είναι πολύ δύσκολο να αµφισβητηθεί η πρωτιά του στον πρώτο γύρο. Πάντως από τα στοιχεία τον κ. ∆ούκα όσο και µε την κ. ∆ιαµαντοπούλου κερδίζει µε αισθητή διαφορά, ενώ πιο δύσκολα θα είναι τα πράγµατα για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που βρει απέναντί του τον κ. Γερουλάνο.
Η στάση των τεσσάρων
Βεβαίως, σε ακριβώς µια εβδοµάδα από σήµερα θα έχουµε τα επίσηµα αποτελέσµατα, µε το ζητούµενο να είναι τότε ποια στάση θα κρατήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι που θα µείνουν εκτός δεύτερου γύρου. Για τη µόνη που µπορούµε να µιλήσουµε µε βεβαιότητα είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία θα στηρίξει όποιο πρόσωπο βρεθεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη και τούτο ανεξάρτητα από το αν συµπίπτουν ή όχι οι πολιτικές τους απόψεις.
Ο κ. Κατρίνης έχει αρνηθεί να µπει σε αυτή τη συζήτηση, το µόνο που έχει δηλώσει είναι ότι θα πρέπει ο/η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι βουλευτής. Το κλίµα που επικρατεί πέριξ του δηµαρχείου της Αθήνας καθιστά σχεδόν βέβαιο πως ο κ. ∆ούκας, αν δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, θα έχει την ίδια στάση µε την κ. Γιαννακοπούλου, δηλαδή θα είναι στο πλευρό του αντιπάλου του κ. Ανδρουλάκη. Η σχέση τους µοιάζει να έχει διαρραγεί οριστικά, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόµενη µέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, και µε βάση τις εκτιµήσεις αναλυτών πιο κοντά στον κ. Ανδρουλάκη, θα βρεθούν η Αννα ∆ιαµαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως το σύνολο των υποστηρικτών τους θα ακολουθήσουν όποια επιλογή κάνουν.