Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ' ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.
Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».
Το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων
Νωρίτερα, μιλώντας στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης "Atlantic Council", ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την οδό της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε ότι το κομβικό σημείο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί στο πλευρό της χώρας σε αυτό το μείζον ζήτημα.
"Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ πραγματοποιούνται σε μία εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στην καλύτερη φάση τους, φέρνοντας ως αιχμή στην ατζέντα των συζητήσεων την αμυντική συνεργασία, την οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.
"Με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική σχέση μας", είπε και εστιάζοντας στα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την αλλαγή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
"Το 3,5% ήταν μία συμφωνία όταν υπήρχε ανησυχία για τη σταθερότητα. Ήταν απαραίτητο όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη…Υπήρχε ανησυχία ότι αν δώσουμε χώρο θα γίνουν και πάλι όσα οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε το 3,5%, ξεκινώντας από το 2021. Είχα πει ότι δε θα το φέρω στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή, καθώς χρειαζόμουν χρόνο να χτίσω αξιοπιστία. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους. Θα έχουμε τη στήριξη του ΔΝΤ, που έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο που θα μας δοθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Ένα 20% σε κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.