Σε νέο "ναυάγιο" κατέληξε η τελευταία συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η διάσκεψη δεν έκανε δεκτή την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε αίτημα να περάσει πρώτα η τροπολογία και μετά να ψηφιστεί η σύνθεση του ΕΣΡ
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), έξι «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).
Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι.
Η τελική πρόταση για το ΕΣΡ που τέθηκε σε ψηφοφορία και η οποία απορρίφθηκε, ήταν η εξής:
Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.
Αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.
Ως μέλη προτάθηκαν:
Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.
Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλο
Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία αποφάισε να ψηφίσει "παρών" μετά από εισηγήση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η τοποθέτηση Δένδια-Λοβέρδου
Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι η ΝΔ εμμένει στην πρότασή της που προβλέπει, ακύρωση της Διάσκεψης, διακομματικό νομοθέτημα που θα μεταβιβάζει όλες της αρμοδιότητες στο ΕΣΡ με κατάργηση του νόμου Παππά και νέα συναινετική πρόταση για συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Μουλόπουλου αναγκάζει το κόμμα του να μην δώσει θετική ψήφο. Επίσης έθεσε ως προϋπόθεση την ακρόαση των υποψηφίων πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορία.
Πως τοποθετήθηκαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
«Η δική σας εγγύηση, κύριε πρόεδρε μας καλύπτει για το 2α», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το ΕΣΡ. Αναφορικά με την νέα εισήγηση, δήλωσε: «καταθέτω πρόταση βελτιωτική σε σχέση με τα πρόσωπα. Έχουμε αντίρρηση στην ιδιότητα του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, θα ήταν παραγωγικότερο την θέση αυτή να έχει πρόσωπο γενικότερης αποδοχής όπως ο κ. Τζαννετάκος. Γι' αυτό, να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος».
Ο Σπύρος Δανέλλης διευκρίνισε ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση με τον Βασίλη Μουλόπουλο, ως μέλος, αλλά διαφωνεί να είναι στη θέση του αντιπροέδρου, γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας αντιπρόεδρος. Με την θέση αυτή συμφώνησε ο Σπύρος Λυκούδης.
Για άδειασμα του Βύρωνα Πολύδωρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στη νέα πρόταση αν δεν διευκρινισθούν τα πάντα.
Μορώνη για Πρόεδρο, Μουλόπουλο για αντιπρόεδρο και τον Νίκο Κιάο για μέλος του ΕΣΡ η νέα πρόταση της κυβέρνησης
Νωρίτερα
Νέα πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ κατέθεσε μετά τη λήξη της διάσκεψης των Προέδρων η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, να προτείνει στα μέλη της διάσκεψης τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο, τον Βασίλη Μουλόπουλο για αντιπρόεδρο και τον Νίκο Κιάο για μέλος του ΕΣΡ.
Η ΝΔ αντιδράσε στην νέα πρόταση διά στόματος του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά στόματος Ανδρέα Λοβέρδου την έκρινε επικοδομητική.
Η συνεδρίαση ακολούθως διακόπηκε για λίγα λεπτά, καθώς τα κόμματα καλούνται πλέον να τοποθετηθούν επί της νέας πρότασης, που «κωδικοποιείται» ως εξής:
Ως μέλη προτείνονται
1. Νίκος Κιάος-Δημοσιογράφος
2. Πόπη Διαμαντάκου-Δημοσιοηράφος
3. Βασίλης Καραποστόλης-Καθηγητής Πανεπιστημίου
4. Λίλιαν Μήτρου-Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
5. Αγγελική Σγώρα-Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
6. Δήμητρα Παπαδοπούλου-Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
7. Γιάννης Τζαννετάκος-Δημοσιογράφος.
Διαφωνία Δένδια και Λοβέρδου
«Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά διαφωνίες για το Νόμο Παππά κια διατυπώσαμε την άποψη ότι πρώτα πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά και μετά θα συνδράμουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δεν έχει έννοια η τοποθέτηση προσώπων αν δεν έχουν διευκρινηστεί τα του νόμου. Νομίζω ότι είναι άσκοπο και ατελέσφωρο αυτό που κάνετε να φέρνετε νέα πρόσωπα. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε εδώ να συμφωνήσουμε στο κείμενο και μετά να προχωρήσουμε στα πρόσωπα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε" ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
"Προυπόθεση για να συμφωνήσουμε είναι να αποδεχτείτε την πρότασή μας να ακούσουμε πρώτα τα προτεινόμενα πρόσωπα και μετά να τα ψηφίσουμε. Δεν συμφωνούμε με τον κύριο Μουλόπουλο. Παρακαλώ να σκεφτείτε ξανά το συγκεκριμένο θέμα", τόνισε από τη μεριά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι το άρθρο 2Α, που ορίζει τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας και ότι ο διαγωνισμός γίνεται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από το ΕΣΡ, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί. Πρόσθεσε, δε, ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι εκ του περισσού.
Δημήτρης Κρεμαστινός - ΠΑΣΟΚ: Εμείς ήμαστε θετικοί
Δαννέλης Σπύρος-Ποτάμι: Δεν έχουμε αντίρηση στην σύνθεση των προσώπων έχουμε αντίρηση στη θέση του κ. Μουλόπουλο για αντιπρόεδρο.Προτείνουμε τον κ. Τζαννετάκο για αντιπρόεδρο.
Γεωργιάδης -Ένωση Κεντρώων: Μετά λύπης μου είδα άδεισμα στον. κ.Πολύδωρα. Αποσύρατε το όνομα του χωρίς να μπει σε ψηφοφορία. Ζητήσαμε αναβολή γιατί θεωρούμε ότι έπρεπε να είχε αποσαφηνιστεί όλο το θέμα του νόμου και να υπήρχε και μία λίστα για τα πρόσωπα ευρείας αποδοχής από όλ ατα κόμματα.
Σχετικά Θέματα:
Αυτή είναι η νεά τροπολογία Παππά για τα κανάλια
ΝΔ: Δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου
Η πρόταση νόμου της ΝΔ για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου