Εξαφανίστηκε και η «Αικατερίνη Κελέση» -μετά τον «Μάξιμο Σαράφη»- και δεν προσήλθε ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Και σε αυτήν την περίπτωση, εκδόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής της μάρτυρος
Μετά από την εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.
προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής .
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.
Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.
Τι είχε δηλώσει η «Κελέση» στην Προανακριτική
"Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει", έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση", σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.
Η "Αικατερίνη Κελέση", στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.
Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ' ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η "Αικατερίνη Κελέση".
Η "Κελέση" αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.
"Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής", τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η "Αικατερίνη Κελέση" στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή.
Όπως επισημαίνει, από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.
Προεξοφλεί, επίσης, ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της.
Παρακαλεί, δε, τα μέλη της επιτροπής να σεβαστούν την ανωνυμία και τη μυστικότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ανακαλώντας την κλήση της σε κατάθεση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ