Αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων -και με χρήση και ιδιωτικών εταιριών- προανήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο της υπόθεσης του Μένιου Φουρθιώτη.
Επίσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη,ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την διατήρηση ενός πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων. Όσο για τον ίδιο τον παρουσιαστή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε μετά βδελυγμίας τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη φύλαξή του, ξεκαθαρίζοντας: «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».
Ο υπουργός ανέφερε ότι στο «νέο περιβάλλον βίας και αιτημάτων ασφάλειας το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει παλιό. Καλό για το 2000, όχι επαρκές σήμερα» και πρόσθεσε πως «χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση. Θα νομοθετηθεί», είπε.
«Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη και φαντασία και πολύ διάλογο», υποσχέθηκε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι «θα μεταφέρουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έδρασαν στο θέμα νωρίτερα από εμάς».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση ζήτησης για προστασία επισήμων, υπογραμμίζοντας ότι για να καλύψει η αστυνομική δύναμη τα αιτήματα φύλαξης «θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια και συνεχώς αυξανόμενη».
Για την κάλυψη αυτής της δυσανάλογης ζήτησης το υπουργείο προτίθεται να στραφεί και στον ιδιωτικό τομέα: «Αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και διερωτήθηκε: «Γιατί υπουργεία και δημόσιες αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις;»