Η Ελλάδα θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων στη Μέση Ανατολή σε μία εποχή - εκατό χρόνια μετά τη συμφωνία Σάικς - Πικό που εν πολλοίς καθόρισε τα σημερινά σύνορα των χωρών στην περιοχή - κατά την οποία φαίνεται να μετασχηματίζεται γεωπολιτικά. Στη Συρία οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η Υεμένη είναι επίσης σχεδόν διαλυμένη, στο Ιράκ η κατάσταση είναι δραματική καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η διαμάχη Ιράν και Σαουδικής Αραβίας που υποκρύπτει και εμφυλιο-θρησκευτικές έριδες (μουσουλμάνοι Σιίτες οι μεν, Σουνίτες οι δε) για το ποιος θα υπερισχύσει περιφερειακά, μαίνεται. Η δημιουργία των τζιχαντιστικών οργανώσεων έχει άμεση σχέση και με τη διαμάχη αυτή. Για να φανεί η πραγματική διάσταση της υπόθεσης θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή οι Τάιμς της Νέας Υόρκης όπως γράψαμε στο Thepressroom.gr, φιλοξένησαν χάρτη στον οποίο φαίνεται ουσιαστικά να διαμελίζεται η Τουρκία για να σχηματισθεί Κουρδιστάν.
Στις 13 Μαίου λοιπόν συστήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην πόλη Ερμπίλ του Ιράκ, έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην Πρεσβεία της χώρας μας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Τις επόμενες ημέρες, όπως μάθαμε από διπλωματικές πηγές θα προκηρυχθεί η θέση του Γενικού Προξένου στην κουρδική πόλη, οπότε σε λίγες εβδομάδες θα γίνει γνωστό και το όνομα του πρώτου Έλληνα Γενικού Προξένου στην Ερμπίλ.
Με την ενέργειά της αυτή, η Ελληνική Πολιτεία αναβαθμίζει, με τρόπο πολύ ουσιαστικό, τη διπλωματική της παρουσία της στο Ιράκ και ειδικότερα στη συγκεκριμένη αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, με την οποία μας συνδέουν φιλικές σχέσεις και αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε μία περίοδο που ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επεκτείνει τη δράση που ήδη αναπτύσσει εκεί.
Η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, επιδιώκει να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και τον περασμένο Οκτώβριο εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Πρόθεση της χώρας μας είναι, με τη συμβολή του νέου Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ και φυσικά της Πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, να εμβαθύνει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όσο και με τον υπόλοιπο ιρακινό λαό.