Ετερόκλιτες συμμαχίες και αντιθέσεις ανάμεσα στους "ασκεπείς" του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 
σσσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 09/10/24 - 17:02

«Σφαγή» επικρατεί στις τάξεις των 14 ανεξάρτητων μελών του εθνικού κοινοβουλίου καθώς η αρχική πρόθεση για σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται πως προσκρούει σε αρχηγικές φιλοδοξίες ορισμένων ανέστιων βουλευτών.

Αρχικά η πρωτοβουλία για την συνένωση δυνάμεων τουλάχιστον 10 ανεξάρτητων βουλευτών που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής για τον σχηματισμό ΚΟ ανελήφθη από τον κ. Παύλο Σαράκη. Ο προερχόμενος από την Ελληνική Λύση βουλευτής βρήκε συνοδοιπόρο στο εγχείρημα τον Χάρη Κατσιβαρδά και ξεκίνησαν επαφές με άλλους «ασκεπείς» έχοντας ωστόσο ως αρχή τον αποκλεισμό όλων των ανεξάρτητων που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες και συνδέονται με τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη.

Υπό αυτό το πλαίσιο οι επαφές αφορούσαν τους Μάριο Σαλμά, Αθηνά Λινού, Μιχάλη Χουρδάκη, Αρετή Παπαϊωάννου, Γιώργο Ασπιώτη, Μιχάλη Γαυγιωτάκη, Λευτέρη Αυγενάκη κ.α.

Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Αυγενάκη διευκρινίζεται ότι ο ίδιος ουδέποτε ήρθε σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες συμμαχίες καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ.

Την ώρα ωστόσο που οι Σαράκης - Κατσιβαρδάς αναζητούσαν την «χρυσή τομή» για την συνεργασία τουλάχιστον 10 ετερόκλητων προσωπικοτήτων - εγχείρημα υψηλής δυσκολίας - υπήρξε αντίθετη κίνηση από 7 άλλους ανεξάρτητους.

Οι Μ. Σαλμάς. Α. Λινού, Α. Παπαϊωάννου συνεργάστηκαν με την «σκληρή» πτέρυγα των πρώην Σπαρτιατών Κ. Φλώρο, Δ. Βαλτογιάννη, Γ. Δημητροκάλλη και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να εκπροσωπούνται στην Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου από τον Μ. Χουρδάκη.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ετερόκλητη αυτή ομάδα φαίνεται να παραμερίζει τις ιδεολογικές διαφορές και να προτάσσει τη σύνθεση απόψεων δεν είναι άλλος από τα προνόμια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μελλοντικά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα: εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ακόμη και γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.

Η πλευρά Σαράκη δήλωσε πλήρη άγνοια για την συγκεκριμένη κίνηση σημειώνοντας ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν για το πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει. Από την άλλη η ομάδα Χουρδάκη σημειώνει πως η ενέργεια τους έχει καθαρά «διαδικαστικό» χαρακτήρα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού νέας ΚΟ.

Η ανθρωπογεωγραφία των «14» ανεξάρτητων βουλευτών

Το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχασε τους 7 από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).

Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).

Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτή την ομάδα αποτελεί το ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Όσον αφορά τους προερχόμενους από τη ΝΔ, κανείς τους μέχρι αυτή την ώρα δεν δείχνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο έσχατος ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον, ενώ ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στηρίζει μέχρι τώρα τα κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που, όπως έχει δηλώσει, θα συνεχίζει να πράττει, με την ελπίδα η μνήμη να αποδειχθεί βραχεία και να είναι και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ