Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το πώς η Ελλάδα έφτασε στα μημόνια, πώς αυτά σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπαγωγή της χώρας σε επιτροπεία από το ΔΝΤ και την Τρόικα. Το "πέπλο" της συγκάλυψης ρίχνουν κυρίως όσοι έχουν συμφέρον να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια και να συνεχίζεται η επιτροπεία και ο ασφυκτικός έλεγχος της χώρας και της οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της όλης ιστορίας είναι το ειδικό θέμα-ρεπορτάζ των Financial Times, όπου κάνουν λόγο για έντονη ανησυχία ανάμεσα στους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Επικαλούνται μάλιστα ανώνυμη πηγή από τις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή εν μέρει την αναίρεση που είχε ασκήσει η τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, (σήμερα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου), κατά του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. Γεωργίου και παραπέμπεται εκ νέου για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, για κακούργημα.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί
«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι μία ευχάριστη υπόθεση. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ την παρακολουθούν και έχουν αντιδράσει πολύ αρνητικά στην υπόθεση», δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Η υπόθεση Γεωργίου σίγουρα δεν ευχαριστεί την Κομισιόν, την Eurostat, την ΕΚΤ. Αν τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ήταν "φουσκωμένα" είναι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπόλογοι για την αξιοποίησή τους ως αιτιολόγησης εισόδου της χώρας στα μνημόνια.
Η ανοχή στο "φούσκωμα" είναι συνενοχή στο "έγκλημα" των μνημονίων
Το ΔΝΤ από την πλευρά του μένει σε μία ανώδυνη αυτοκριτική για τα λάθη που διέπραξε στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
"Πόντιος Πιλάτος" το ΔΝΤ
Το Εσωτερικό Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων ότι «δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια να διατυπωθεί πειστική οδός για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα, πέρα από το πρόγραμμα της επίσημης χρηματοδότησης, της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις» και... ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
Συμπέρασμα: Η χώρα μπήκε με πλαστά στοιχεία σε ένα λάθος μνημόνιο και ακολουθεί από τότε ένας φαύλος κύκλος αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων και οδυνηρών συνεπειών για την κοινωνία.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή οι βασικοί υπεύθυνοι για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια δεν θέλουν να αποκαλυφθεί τίποτα -απόλυτα λογικό από την πλευρά τους- ούτε πως οδηγηθήκαμε στα μνημόνια, ούτε ποιος ήταν ο ρόλος του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε γιατί έπραξε ό,τι έπραξε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, η έξωθεν προστασία για τα πρόσωπα κλειδιά αποτυπώνεται στις ευρωπαϊκές διαρροές προς τους Financial Times, για την "ανησυχία" σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου.
Η ηγεσία της ΝΔ
Το τελικό ερώτημα είναι ποιος θα βγει μπροστά πολιτικά για να "ξηλωθεί το πουλόβερ" των ευθυνών. Η ηγεσία της ΝΔ πάντως όχι μόνο δεν έχει τη διάθεση να πράξει κάτι τέτοιο αλλά "πετάει τη μπάλα στην εξέδρα" και επιλέγει τη σιωπή. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στάσης το ξέρει η ίδια και προφανώς έχει μετρήσει τις συνέπειες.
Τα στρατόπεδα πάντως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι πάνω από δύο. Το ίδιο και οι επιλογές!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παππάς για παραπομπή Γεωργίου: «Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος»
Με εντολή Μητσοτάκη δεν βγήκε ανακοίνωση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Γεωργίου
Πρώτη καταδίκη του Α. Γεωργίου για το "φουσκωμένο" έλλειμμα του 2009
Παραπέμπεται και για κακούργημα ο Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009