Σφοδρές αντιδράσεις ξέσπασαν με την ανακοίνωση της συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ακανθώδες θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας.
Κριτική στην κυβέρνηση έγινε σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης - πλην Νέας Δημοκρατίας
- αλλά και εκ των έσω ()
εν υπάρχουν τετελεσμένα, παρά μόνο πρόθεση να βρεθεί λύση σε χρονίζοντα προβλήματα
Δέκτης πολύ μεγαλύτερης πίεσης έγινε και ο αριχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, έσπευσε χτες να ξεκαθαρίσει μετά το πέρας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι δ.
Στο μεταξύ, πέρα από την και μητροπολιτών, αντίδραση υπήρξε και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι δεν έχει ενημερωθεί καθόλου για το πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Με κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου να σημειώνουν ότι «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιώτατος θα θέσει τη συμφωνία στην αγία και ιερά σύνοδο, η οποία και θα αποφανθεί επ’ αυτού. Η σύνοδος θα συνέλθει στις 27 του μηνός»
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων μένουν να γίνουν πολλά μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.
Το πρώτο βήμα είναι η έγκριση της συμφωνίας από την Ιερά Σύνοδο. Ερωτώμενος χτες πότε θα συγκληθεί η Ιεραρχία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε: «Θα εξαρτηθεί. Μπορεί να είναι και πιο μπροστά από τις γιορτές. Δεν το ξέρω».
Αφού εγκριθεί η συμφωνία από την Ιερά Σύνοδο, θα πρέπει: :
το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας
-- Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει
-- Αρχίζει η συγγραφή της Συμφωνίας (σε τεχνικό επίπεδο) από νομικές ομάδας εκκλησίας-κυβέρνησης
-- Υπογράφουν οι κκ Τσίπρας-Ιερώνυμος
-- Η συμφωνία κατατίθεται στη Βουλή και ο νόμος έρχεται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία.