Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Γεωργίας κ.Γκίοργκι Μαρκβελασβίλι, παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, μεσ’ από την ιστορία της, ότι ξέρει να μένει ειλικρινής και πιστή στην φιλία της με τις άλλες χώρες, γεγονός, το οποίο συμβαίνει και με την Γεωργία και πρόσθεσε ότι η χώρα μας, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.
Αυστηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς Τουρκίας, ΠΓΔΜ και Αλβανία
Δείτε την προσφώνηση του ΠτΔ:
Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής σας η οποία, είμαι βέβαιος, θα συμβάλει ουσιωδώς στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας και των Λαών μας.
I. Το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση έχει προετοιμασθεί καταλλήλως, μέσω των επαφών μεταξύ των Χωρών μας στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν. Οφείλω όμως να εξάρω μ’ έμφαση την δική σας, καθοριστική, προς την ίδια κατεύθυνση συμβολή, τόσον υπό την πρότερη ιδιότητά σας ως Υπουργού Παιδείας της Γεωργίας όσο και με την σημερινή ιδιότητά σας ως Προέδρου της Γεωργίας. Συμβολή, η οποία έγκειται, πρωτίστως, στην έμπρακτη ενίσχυση του έργου του Ινστιτούτου Κλασικών, Βαλκανικών Σπουδών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας.
II. Οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μας έχουν διαδρομή αιώνων. Χάνονται στο βάθος του μύθου, στην εποχή του Ιάσονα, της Μήδειας και της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Αποδεικνύονται με ιστορικά δεδομένα, μεσ’ από την ίδρυση των Ελληνικών αποικιών στις ακτές του Εύξεινου Πόντου και την αντίστοιχη μεταφορά εκεί του Ελληνικού Πνεύματος. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι στην γεωργιανή γλώσσα η Ελλάδα αποκαλείται «Χώρα των Σοφών». Στην συνέχεια η Ορθοδοξία και η περίοδος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δημιούργησαν ακόμη πιο στενούς δεσμούς μεταξύ μας.
III. Και για να έλθω στην νεώτερη ιστορία μας, η Γεωργία αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων, προερχόμενων από τον μαρτυρικό Πόντο, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην μνήμη των Ελλήνων, παραμένει βαθιά χαραγμένη η τότε αποστολή του μεγάλου συγγραφέα μας Νίκου Καζαντζάκη στην Γεωργία, για την παροχή βοήθειας στους κατατρεγμένους Έλληνες πρόσφυγες.
IV. Φθάνοντας στις μέρες μας, υπενθυμίζω το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της Γεωργίας ώθησε χιλιάδες Γεωργιανούς στην Ελλάδα στην οποία εντάχθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Και έτσι αποτελούν σήμερα μιαν από τις μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες, η οποία εργάζεται στην Χώρα μας ειρηνικά και δημιουργικά. Ενώ οι συγκρούσεις στην Αμπχαζία οδήγησαν τον, προ αιώνων, Ελληνισμό του Σοχούμι και άλλων γειτονικών πόλεων σ’ εκπατρισμό, με όχημα σωτηρίας την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας».
Πρ. Παυλόπουλος: Ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης
V. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, μεσ’ από την ιστορία της, ότι ξέρει να μένει ειλικρινής και πιστή στην φιλία της με τις άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την Γεωργία. Σαφή απόδειξη συνιστά, μεταξύ άλλων φυσικά, και το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης, η Ελλάδα, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.
Με αυτές τις σκέψεις, υψώνω το ποτήρι μου και σας εύχομαι υγεία και ευτυχία. Με την ευκαιρία δε αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προ ημερών γέννηση του γιου σας, Θωμά. Τέλος, σας παρακαλώ να μεταφέρετε, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, τις θερμές μας ευχές προς τον Λαό της Γεωργίας για ευημερία και δημιουργία, προκειμένου να επιτελέσει την αποστολή που του αναλογεί και του αρμόζει.