Νέο αυστηρό μήνυμα Μόσχας προς Αθήνα : Μας απογοητεύσατε

 
Νέο αυστηρό μήνυμα Μόσχας προς Αθήνα : Μας απογοητεύσατε

Ενημερώθηκε: 20/07/18 - 14:30

«Σιβηρικές θερμοκρασίες» στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, οι οποίοι φέρονται να προσπάθησαν να επηρεάσουν, ακόμα και με χρηματισμό, την κποινή γνώμη της βόρειας Ελλάδας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Τα σημερινά μηνύματα από ρωσικής πλευράς, πάντως, δεν προϊδεάζουν για ταχεία εκτόνωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, με αναρτήσεις του στο Twitter, χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις "ισορροπημένες δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα", ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Μασλόφ, μιλώντας στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στον λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο».

«Το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

«Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντώντας στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της ως «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Σημείωσε δε ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωση της όμως αυτή, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα επιχειρεί από χθες να χαμηλώσει τους τόνους. Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αφενός η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων, αφετέρου, όμως, δεν μπορούν να συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε ένα εσωτερικό ζήτημα χωρίς να λαμβάνουν απάντηση.

«Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά το πρωθυπουργικό επιτελείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ