Κοτζιάς προς ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχει λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών

 
Μήνυμα προς την πΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κι ενώ ξεκίνησε στην Βουλή της χώρας η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Ενημερώθηκε: 15/10/18 - 17:52

Μήνυμα προς την πΓΔΜ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε μια ημέρα κομβική που ξεκίνησε στην Βουλή της χώρας η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Σήμερα ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τα θέματα που αφορούν στην πΓΔΜ. Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Ζάεφ: Ψηφίστε κατά συνείδηση

απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Έκκληση προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να σταθούν στο ύψος των «ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος,

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο απόψε ή αύριο το πρωί θα κρίνει αν θα συνεχιστεί ή όχι η συζήτηση ή θα οδηγηθεί η γειτονική χώρα στις εκλογές. Εκλογές για τις οποίες υπάρχουν ασάφειες και λεπτά ζητήματα που σχετίζονται με το χρόνο και τρόπο διεξαγωγής τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εκλογές προκηρύσσονται σε 45 έως 60 ημέρες ενώ με βάση πρόσφατο νόμο οι πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται σε 100 ημέρες. Επίσης, με ποια κυβέρνηση θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές; Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της χώρας τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.