Δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» και η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας μειώνεται σε μονοψήφιο αριθμό, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα «Δημοκρατία».
Λίγες μόλις ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα 2017 και την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσεις ότι θα το υπερψηφίσει στη Βουλή - παρά τις αντιδράσεις, δημοσιεύεται η έρευνα που διενήργησε η εταιρία Pulse RC για την «δημοκρατία», στο διάστημα 7-10 Νοεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας (το 59% των πολιτών) ήταν υπέρ του σχεδιασμού της κυβέρνησης για διανομή του επιπρόσθετου από το συμφωνηθέν πλεόνασμα, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν θετική απέναντι στην κίνηση αυτή. Είναι εμφανές ότι τα μηνύματα αυτά έφτασαν στα αρχηγικά επιτελεία και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κι έτσι ελήφθησαν οι αποφάσεις που είδαμε την Κυριακή και χθες, αντίστοιχα.
Παράλληλα, η ίδια έρευνα για την εφημερίδα μας δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου (όπου προσμετρώνται όλες οι απαντήσεις), η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη, αλλά η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει μετά από καιρό σε μονοψήφιο νούμερο (9.5%) με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι μετά τη διανομή του μερίσματος θα κλείσει και άλλο η ψαλίδα.
Συγκεκριμένα, αν είχαμε εκλογές αυτή την Κυριακή, το 28.5% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία (έναντι 30% στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας τον Μάιο) και το 19% τον ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 17% τον Μάιο). Στην τρίτη θέση ισοψηφούν Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5.5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 1.5% και το Ποτάμι με 1%. Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», που περιλαμβάνει όσους απάντησαν ότι θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό, ότι θα απέχουν, ότι είναι αναποφάσιστοι ή ότι δεν απαντούν, είναι σημαντική και αγγίζει το 22.5% των ερωτηθέντων.
Τι έδειξε η έρευνα για το Μέρισμα
Έξι στους δέκα πολίτες συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους με χρήματα από το επιπλέον πλεόνασμα της οικονομίας, κάτι που δίνει στο Μαξίμου μια ευρεία «νομιμοποίηση» να υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό. Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων εκφράζουν τη συγκατάθεσή τους (39% «σίγουρα συμφωνώ», 20% «μάλλον συμφωνώ») και 32% τη διαφωνία τους (18% «σίγουρα διαφωνώ», 14% «μάλλον διαφωνώ»), ενώ το 9% δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) είναι πλειοψηφική τάση όσοι συμφωνούν με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (48% έναντι 45% όσων αντιτίθενται). Στους δε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 8 στους 10 είναι σύμφωνοι με την ενέργεια αυτή. Μάλιστα, το 55% των πολιτών καλούν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν στη Βουλή υπέρ της ρύθμισης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και μόλις 12% της ζητούν να την καταψηφίσει και 15% να απέχει. Ακόμα και εντός του κύκλου των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, το 40% τάσσεται υπέρ της θετικής ψήφου της αντιπολίτευσης, μόνο 18% υπέρ της αρνητικής, ενώ το 25% καλούν την αντιπολίτευση να απέχει από την ψηφοφορία. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι αναμενόμενο, 75% θέλουν η αντιπολίτευση να ψηφίσει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Σε σχέση με την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους συνταξιούχους, που αφορά τα χρήματα που η παρακράτησή τους γινόταν με λάθος τρόπο τα τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας – 8 στους 10 πολίτες – συμφωνούν να πραγματοποιηθεί, ενώ μόλις 1 στους 10 διαφωνεί με την κίνηση αυτή. Στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανεβαίνει στο 85%, ενώ σε εκείνους της ΝΔ είναι ελαφρώς μικρότερο, στο 78%.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της «γκρίζας ζώνης»
Η ανάλυση των πολιτών εκείνων που παραμένουν σήμερα αναποφάσιστοι ή επιλέγουν λευκό/άκυρο/αποχή. Με βάση το τι είχαν ψηφίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, το 35% των πολιτών της «γκρίζας ζώνης» ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σήμερα είναι εμφανές ότι έχουν απογοητευθεί από την κυβερνητική πολιτική, χωρίς ωστόσο κάποιο άλλο κόμμα να έχει κατορθώσει να κερδίσει προς το παρόν την προτίμησή τους. Το 28% είχαν επιλέξει και το 2015 λευκό, άκυρο ή αποχή, ενώ το 9% είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που αποδεικνύει ότι η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υψηλή είναι και η συσπείρωση στη Χρυσή Αυγή και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς μόλις 2% των ψηφοφόρων των κομμάτων αυτών βρίσκονται σήμερα στη «γκρίζα ζώνη».
Η ανάλυση της προέλευσης της «γκρίζας ζώνης» δείχνει ότι το 7% ήταν ψηφοφόροι της Ένωσης Κεντρώων και το 4% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεπώς αν ο Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος αντίστοιχα πετύχουν μεγάλη συσπείρωση των οπαδών τους προεκλογικά, θα κατορθώσουν έστω και την ύστατη ώρα να περάσουν το 3% και να κερδίσουν τη συμμετοχή τους εκ νέου στο κοινοβούλιο. Το όριο στις τελευταίες εκλογές βγήκε περίπου στις 170.000 ψήφους και οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνοντας τελικά 200.000 και ποσοστό 3.69% πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή.