Από την «Ίλιντεν Μακεντονίγια» στην Upper και στην Nova: Δύο οι προτάσεις στο τραπέζι… 

 
Από την «Ίλιντεν Μακεντονίγια» στην Upper και στην Nova: Δύο οι προτάσεις στο τραπέζι… 

Ενημερώθηκε: 21/05/18 - 11:11

Μετά την απόρριψη της πρότασης του πρωθυπουργού των Σκοπίων για το όνομα «Ίλιντεν Μακεντονίγια», χωρίς μετάφραση, η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό επιστρέφει από εκεί που άρχισε.

hellasjournal.com

Μάθιου Νίμιτς

Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, που μίλησε στην ιστοσελίδα , οι συνομιλίες θα εστιαστούν πλέον στο πακέτο προτάσεων του μεσολαβητή . Σύμφωνα με την πηγή, την Πέμπτη -εφόσον η σκοπιανή πλευρά εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη- οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα αναλωθούν στην επανασυζήτηση των προτάσεων του κ. Νίμιτς, και συγκεκριμένα στις ονομασίες «Nova Macedonia» και «Gorna Macedonia».

Η πρώτη (“Nova Macedonia) είναι πλέον η τελική πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Η δεύτερη (“Gorna Macedonia”) είναι η πρόταση που θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ικανοποιηθούν οι όροι της για «μία ονομασία μέσα και έξω» και για κατοχυρωμένη συνταγματικά ονομασία. Ο κ. Νίμιτς ενημέρωσε την Αθήνα ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί όπως η ονομασία είναι στα αγγλικά. Δηλαδή “Upper Macedonia», όχι “Gorna Macedonia”.

Με τα δεδομένα αυτά οι επιλογές των δύο χωρών για οτιδήποτε άλλο είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Σημειώνουμε ότι σε πολλά σημεία της συζήτησης επανήλθε από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια», αλλά ο κ. Κοτζιάς ήταν κάθετα αρνητικός απειλώντας ότι η διαπραγμάτευση έφτασε στο τέλος της. Στο σημείο αυτό ο κ. Νίμιτς φέρεται να του υπενθύμισε ότι αυτή είναι η πρόταση προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων μετά το φιάσκο με την απόρριψη της σκοπιανής πρότασης για «Ίλιντεν Μακεντονίγια» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης). Η συνάντηση παρουσία του κ. Νίμιτς έχει προγραμματιστεί να κρατήσει για τρεις ώρες. Δεν προβλέπεται τελική απόφαση, μιας και οι Σκοπιανοί διατείνονται ότι είναι αδύνατον να γίνουν δεκτές από το σκοπιανό κοινοβούλιο, οι ονομασίες «Nova Macedonia» και «Gorna Macedonia».

Παρ’ όλα αυτά έχει συμφωνηθεί να γίνει ακόμα μία προσπάθεια ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Σημειώνουμε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, ότι η ονομασία «Ίλιντεν Μακεντονίγια» θα περνούσε άνετα από την σκοπιανή Βουλή καθώς αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης θα την υπερψήφιζαν. Επίσης συμφωνούσαν και τα αλβανόφωνα κόμματα, τα οποία είχαν ενημερώσει σχετικά την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ζάεφ φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα ρύθμιζε και το θέμα της συνταγματικής αλλαγής με τρόπο που θα ικανοποιούσε απόλυτα και την ελληνική πλευρά. Δέχθηκε επί τόπου την αλλαγή των παραγράφων 3 και 49 του σκοπιανού συντάγματος και επίσης αλλαγές σε άλλα 120 και πλέον σημεία.

Εάν υπήρχε συμφωνία στην προτεινόμενη ονομασία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκαλεί τα Σκόπια με την ονομασία «Ιλάντιος Μακεντονίγια». Οι Σκοπιανοί θα αποδεχόντουσαν ότι η «εθνογέννηση» τους έγινε το 1903, κάτι που αυτόματα σήμαινε ότι ξεχνούσαν τον λεγόμενο «μακεδονισμό» τους.

Η ανώτερη διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι: Στη Σόφια ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν δέχθηκε την πρόταση του κ. Ζάεφ, αλλά συμφώνησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, και θα επανερχόταν. Το ίδιο θα έκανε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Μετά τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων και κ. Παυλόπουλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Ζάεφ και του είπε ότι η πρότασή του δεν γίνεται αποδεκτή. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι είναι «απέραντα απογοητευμένος» από την εξέλιξη. Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μίλησε για «μία αγχωτική κατάσταση» που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη της σκοπιανής πρότασης.

hellasjournal.com / Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: