Τα 4 μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειαςπου έλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιοςΥπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου που προσφέρονται οι εκπτώσεις στα προϊόντα, με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι αυτή “θα περάσει” στους καταναλωτές και μάλιστα ως νέα μειωμένη αρχική τιμή. Eπιπλέον τα μέτρα σκοπεύουν στον περιορισμό των παραπλανητικών προσφορών και στον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους όπως για παράδειγμα το μέτρο επιβολής πλαφόν στο βρεφικό γάλα.
Τα μέτρα θα λέγαμε ότι είναι καινοτόμα καθώς το κράτος παρεμβαίνει στον τρόπο συνεργασίας προμηθευτών-λιανεμπόρων για να διορθωθούν στρεβλώσεις της αγοράς, όπως για παράδειγμα μέσω της μεσοσταθμικής μείωσης 15% στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων, στα οποία είδαμε τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις (απορρυπαντικά, καθαριστικά, οδοντόκρεμες,αφρόλουτρα, κλπ.).
Γιατί είδαμε μεγάλες ανατιμήσεις σε αυτά τα είδη
Στην κατηγορία αυτή παρατηρείται έντονη αύξηση των τιμών όχι λόγω αυξημένης ζήτησης από τους καταναλωτές αλλά λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ολιγοπωλιακές αγορές. Σε αυτές τις αγορές εξορισμού οι επιλογές των καταναλωτών είναι περιορισμένες. Αυτή η ολιγοπωλιακή δομή επιτρέπει στις εταιρείες να προβαίνουν σε υψηλές ανατιμήσεις καθώς υπάρχει έλλειψη ισχυρούανταγωνισμού. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι αναγκαίο να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη λειτουργία των ολιγοπωλίων.
Πόσο θα πέσουν οι τιμές
Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν στον βαθμό που μπορούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συγκριτικά με πέρυσι είναι σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν όπως είναι λογικό καθώς αυτό που αλλάζει είναι ο ρυθμός αύξησης των τιμών. Εν ολίγοις θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα “φυσιολογικά” επίπεδα που ξέραμε κάποτε. Hόποια μείωση δούμε στα ράφια δηλαδή δεν θα οφείλεται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εξάλλου υπάρχουν στην αγορά πληθωριστικές προσδοκίες και σε κοντινό ορίζοντα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.