Πόσο κοστίζει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι - Οι τιμές σε λαγάνα, θαλασσινά, χαλβά

 
κκκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/03/25 - 09:05

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το σαρακοστιανό τραπέζι πραγματοποιούν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, από τα καταστήματα τροφίμων και τις κεντρικές αγορές οι καταναλωτές, με τη λαγάνα, τον χαλβά και τα θαλασσινά να έχουν την «τιμητική» τους.

Οι τιμές στα παραδοσιακά εδέσματα που γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος, την ποιότητα καθώς και το κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα τρόφιμα στο σύνολό τους αποτελούν μία κατηγορία στην οποία οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν έντονες τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι πως παρότι καταγράφεται πλέον αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα είδη διατροφής, οι τιμές έχουν ήδη διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα από τις αυξήσεις που είχαν προηγηθεί. Έτσι, ακόμη και στα προϊόντα που οι τιμές διατηρούνται σταθερές με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η επιβάρυνση για τους καταναλωτές δεν είναι αμελητέα.

Οι τιμές σε λαγάνα, θαλασσινά, χαλβά

Στην παραδοσιακή λαγάνα των 750 γραμμ. που πωλείται στους συνοικιακούς φούρνους, οι αρτοποιοί σημείωναν τις προηγούμενες μέρες πως θα κρατήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Μεσοσταθμικά αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 3,50 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι καταναλωτές δεν θα τη βρουν και σε υψηλότερες τιμές. Επίσης, στις «ενισχυμένες» με διάφορα υλικά λαγάνες (ελιά, λιαστή ντομάτα κτλ) οι τιμές, όπως είναι φυσικό ανεβαίνουν παραπάνω.

Ακριβότερος σε σχέση με πέρσι είναι ο χαλβάς, η τιμή του οποίου επιβαρύνεται επιπλέον, όταν περιέχει σοκολάτα, λόγω της αυξημένης διεθνούς τιμής του κακάο. Συγκριμένα, τα ζαχαροπλαστεία της χώρας πωλούν τον χαλβά μεσοσταθμικά περί τα 11 - 13 ευρώ το κιλό ενώ στα σούπερ μάρκετ, με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis, ο συσκευασμένος πωλείται από 6,15 ευρώ το κιλό έως και 10,48 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τον τύπο του χαλβά αλλά και την αλυσίδα.

Οι τιμές στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Όσον αφορά στα θαλασσινά που πωλούνται στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών, η οποία είναι ανοιχτή και σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, έως το μεσημέρι, οι τιμές, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος στο CNN Greece, κινούνται στα περσινά επίπεδα.

Αναλυτικά:

  • Γαρίδα γάμπαρη: 8 έως 10 ευρώ το κιλό
  • Γαρίδα Αργεντινής κατεψυγμένη: έως 12 το κιλό
  • Χταπόδι κατεψυγμένο: 12 έως 16 ευρώ το κιλό
  • Χταπόδι φρέσκο: 16 έως 23 ευρώ το κιλό
  • Καλαμάρι μικρό- μεσαίο: 9 έως 12 ευρώ το κιλό
  • Καλαμάρι μεγάλο: 12 έως 16 ευρώ το κιλό
  • Θράψαλο: 7 έως 8,5 ευρώ το κιλό
  • Σουπιές εγχώριες: 12 έως 15 ευρώ το κιλό

Σημειώνεται ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Ιανουάριο του 2025 διαμορφώθηκε στο +0,1 (στο -0,5% σύμφωνα με τη Eurostat). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν: στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» (7,6%), τα νωπά ψάρια (7,1%), το μοσχάρι (5,7%), την κατηγορία «αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί» (4,8%) και στα κατεψυγμένα λαχανικά (4,6%). Στον αντίποδα μειώσεις σημειώθηκαν σε: ελαιόλαδο (-10,5%), νωπά φρούτα (-2,7%), αλλαντικά (- 2,3%), γαλακτοκομικά-αυγά (- 1,9%) και νωπά λαχανικά (-1,3%).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ