Πλειστηριασμοί: Μπορεί σήμερα Τετάρτη να αναβλήθηκαν εκ νέου οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και της αποχής των συμβολαιογράφων, όμως η ηλεκτρονική διαδικασία καλά κρατεί. Όπως τονίζεται στην χθεσινή ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αττικής «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά».
Και μπορεί η επεισοδιακή διαδικασία στα τέλη Νοεμβρίου να διεξήχθη όπως-όπως και «για τα μάτια» των επικεφαλής των που ήταν στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία, αλλά ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο έχει προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ήδη ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει ούτε στα τέλη Ιανουαρίου, αν οι πλειστηριασμοί δεν συνεχιστούν και επεκταθούν και για προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού και βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους, όπως και άλλα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε να φώναζε για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αλλά πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο , θα δουν τις περιουσίες τους να κατάσχονται από το… κράτος!
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ
Αιτία οι τροποποιήσεις επί τω δυσμενέστερω στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), αλλά και η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από το Δημόσιο, για την ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες.
Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, άνοιξε τους… ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ!
Καθώς η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες υπολείπονται κατά πολύ των αντικειμενικών τιμών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο δεν θα κηρύσσονται πλέον άγονοι, αφού δυνητικά θα υπάρχουν πλειοδότες που θα διαθέτουν λιγότερα χρήματα και τα ακίνητα των οφειλετών θα εκποιούνται έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Δεδομένου δε ότι ο ΚΕΔΕ δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, ο κίνδυνος απώλειας της οικογενειακής στέγης για χιλιάδες οφειλέτες έναντι πενιχρού αντιτίμου είναι πλέον υπαρκτός.
Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, από το 2018 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μπορούν να διενεργούνται και για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο!
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο και ότι οι τιμές εκκίνησης θα καθορίζονται και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με βάση τις τρέχουσες πολύ χαμηλές αξίες της αγοράς, αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης των κύριων κατοικιών και της λοιπής ακίνητης περιουσίας χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, έναντι εξωφρενικά χαμηλών τιμημάτων.
Ουσιαστικά, από το 2018 περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου θα χάνουν μέσα από τις διαδικασίες - εξπρές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα σπίτια στα οποία διαμένουν, καθώς και άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.