Μία μέρα μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου της επιστολής προς τους δανειστές. Επικριτικός για την εμμονή ορισμένων κέντρων λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων στην Ευρώπη, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στην βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy».
Ο Ελληνας υπουργός «φωτογραφίζει» εμμέσως πλην σαφώς το Βερολίνο και τους συμμάχους του και ιδιαίτερα το Γερμανό ομόλογό του, , τονίζοντας ότι με τη στάση αυτή ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, απειλώντας ταυτόχρονα με διάσπαση την ΕΕ.
Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως «ζουρλομανδύα».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αναφέρει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας.
Ασκεί επίσης κριτική για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δρα ως «μόνιμος ζουρλομανδύας».
Χωρίς μια ατζέντα που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, δηλαδή αυτό που ονομάζει "κοινωνική αφήγηση", οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, υπογραμμίζει ο Ελληνας υπουργός.
Το επιχείρημα της αφήγησης αυτής, eίναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι η αλλαγή των κανόνων αυτών κάθε τόσο μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της EE και του ευρώ. Επιπλέον, κατά την ίδια αφήγηση, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση εκείνων του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες» τονίζει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής Σόιμπλε.
Η «κοινωνική αφήγηση» έχει μεγάλη πνευματική στήριξη, διότι εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Το πιο σημαντικό είναι πως η «κοινωνική αφήγηση» αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την άκρα δεξιά, προτείνοντας μια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη και τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων.
Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται και τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή, ιστορικό και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, σύμφωνα με τον οποίο η ικανότητα της Ακροδεξιάς να κινητοποιεί την κοινωνική βάση του προοδευτικού μπλοκ στηρίζεται στο ότι οι ίδιοι οι προοδευτικοί δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη.