Διαπραγμάτευση: Την άποψη ότι ο ESM μπορεί να προχωρήσει σε εξαγορά του χρέους των 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επισημαίνει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιστωτές είναι απόλυτα έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η εξαγορά των 13 δισ. ευρώ από τον ESM θα αποβεί ευεργετική για την Ελλάδα, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, μιας και θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσει η χώρα.
Μάλιστα η «Handelsblatt» επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση, τουλάχιστον κατ' αρχήν, με αυτήν την εξέλιξη. Το Βερολίνο αντιμετωπίζει αυτήν την πρόταση ως μία εναλλακτική λύση, αλλά καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.
EWG: Στο μέλλον συζήτηση για το χρέος
Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να υπάρξει αποτίμηση της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το EuroWorking Group «χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».
Σχετικά Θέματα:
Fitch: Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές αποτελεί θετικό βήμα για την εκταμίευση της δόσης
Όλα τα σχετικά θέματα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση, ΕΔΩ