Eurogroup: Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 
Eurogroup: Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ενημερώθηκε: 30/11/20 - 15:06

Οι υπ. οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας, μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρώντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση του Εurogroup θα βασιστεί στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου και ήταν θετική για την Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η πιο σημαντική από τις μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζει, είναι ο κώδικας αφερεγγυότητας, που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από τα 767 εκατ. ευρώ, στη χώρα μας θα εκταμιευθούν περίπου 640 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης. Τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ θα προέλθουν με έμμεσο τρόπο με τη συνέχιση της διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας. Η εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, αφού προηγουμένως δοθεί το "πράσινο φως" και από ορισμένα κοινοβούλια χωρών μελών.

Το Εurogroup αναμένεται επίσης να εγκρίνει σήμερα και τις εκθέσεις της Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών του 2021. Για το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού, η Κομισιόν το έχει χαρακτηρίσει σύμφωνο με τις κοινοτικές συστάσεις εν μέσω πανδημίας - συστάσεις που εστιάζονται στην στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Τονίζεται, ωστόσο, ότι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και άλλες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διατηρείται η βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: DW