Μορφή χιονοστιβάδας πήραν τα αιτήματα Υπουργών και γαλάζιων Βουλευτών προς την Κυβέρνηση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να αυξήσει τους μισθούς και των λιμενικών, των αστυνομικών και των πυροσβεστών όπως έπραξε και με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο τρόπος με τον οποίο ετέθη το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όμως ταυτόχρονα δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το θέμα άνοιξε πρώτος το Σάββατο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως δίκαιη. Το ίδιο επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής» δήλωσε αλλά δεν προκάλεσε φουρτούνα.
Ήταν η απάντηση του Βασίλη Κικίλια το πρωί της Κυριακής στην δημόσια τηλεόραση που σήκωσε όμως το «τσουνάμι», αλλά και η ανάρτηση του Α. Γεωργιάδη που ακολούθησε.
Ο χορός των... «νύξεων» ξεκίνησε με τον Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλια ο οποίος στο παρελθόν έχει θητεύσει και στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο Πολιτικής Προστασίας. «Δεν μπορούν να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» τόνισε με νόημα, εμφανώς δυσαρεστημένος.
Ακολούθησε ο Υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε σίγουρος πως θα βρεθούν τα λεφτά...και μάλιστα άμεσα («Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Οι δηλώσεις δύο κορυφαίων Υπουργών, το πρωί της Κυριακής, ήταν σαν έδωσαν το σύνθημα για μία σωρεία αναρτήσεων γαλάζιων Βουλευτών για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της συντηρητικής παράταξης…
Πάνω από 14 Βουλευτές, μέσα σε λίγες ώρες τοποθετήθηκαν. Μεταξύ τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ζέττα Μακρή, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Χρήστος Δερμετζόπουλος, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Τάσος Δημοσχάκης, μάλιστα προαναγγέλει και την κατάθεση ερώτησης στους συναρμόδιους υπουργούς…
Απάντηση Μαξίμου σε 4 άξονες
Στο Μαξίμου το μεσημέρι της Κυριακής οι δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση, συνειδητοποίηση, εγρήγορση και εν τέλει και δυσφορία.
Η δυσφορία είναι έκδηλη καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».
Όλα δείχνουν πως αποφασίστηκε να σταλεί ένα μήνυμα προς όσους θεωρούν εντός της Κυβέρνησης ότι μπορούν να ανοίγουν σε ανύποπτο χρόνο ζητήματα χωρίς να ενημερώνουν το Μαξίμου, καθώς σε άλλη περίπτωση το πουλόβερ θα ξηλωνόταν.
Μέσα σε αυτο το κλίμα μάλιστα ο Πρωθυπουργός ανέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες και την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο»
Στην ουσία της υπόθεσης όμως η Κυβέρνηση απαντά ότι είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ» επισημαίνουν και υπογραμμίζουν πως για να γίνουν τέτοιες αυξήσεις θα πρέπει και άλλα Υπουργεία να προβούν σε μέτρα εξοικονόμησης… όπως έκανε ο Ν. Δένδιας δηλαδή.
Γιατί δόθηκαν αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Αυτό έγινε για τρεις λόγους εξηγούν Κυβερνητικά στελέχη:
Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (π.χ. περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Από την Κυβέρνηση σημειώνεται μάλιστα πως ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Ηδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
«Από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια» σημειώνουν συνεργάτες τους Πρωθυπουργού.