ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πόλεμος» για τον έλεγχο του Οργανωτικού - Γκρίνια για το σενάριο με τη συμπόρευση το ΠΑΣΟΚ

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 31/03/25 - 12:06

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεχιστεί η αντιπαράθεση που ήρθε στο προσκήνιο κατά την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου σε σχέση με το ποιοι θα αποτελούν το Οργανωτικό Γραφείο που θα οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο συνέδριο του Ιουνίου.

Η απόφαση που ελήφθη το Σάββατο κατά πλειοψηφία χρήζει την Πολιτική Γραμματεία αρμόδια για τη σύνθεση του Οργανωτικού, με την πλευρά του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη και του Γιάννη Μουζάλα να προκρίνει η συγκρότησή της να γίνει από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, όπως είθισται.

Στις παραιτήσεις, εξάλλου, της Γιώτας Μπελώνη και της Ζωής Καρκούλια από το Οργανωτικό, προστέθηκε και αυτή του Μάρκου Χατζησάββα, επί χρόνια στενού συνεργάτη του κ. Πολάκη.

Ο «πόλεμος» ελέγχου του Οργανωτικού Γραφείου, «σιδηρά κυρία» του οποίου είναι σήμερα η Ελένη Συμεωνίδου, σχετίζεται στην ουσία με τον έλεγχο της προσυνεδριακής διαδικασίας και της επιλογής των συνέδρων με τελικό επίδικο τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής -η νέα θα εκλεγεί στις 30 Ιουνίου- και της Πολιτικής Γραμματείας, ο έλεγχος δηλαδή του κόμματος.

Συνομιλητές, πάντως, του κ. Παππά εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι με τις κατάλληλες ενέργειες από τον Σωκράτη Φάμελλο θα ξεπεραστούν τα οργανωτικά προβλήματα.

Σημειώνουν, επίσης, με νόημα πως υπερψηφίστηκε από την Κ.Ε. με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση Μουζάλα, η οποία βρίσκει σύμφωνο τον κ. Παππά, ώστε η Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την όποια προγραμματική συμφωνία με την προοδευτική αντιπολίτευση.

Ξενίζει, ωστόσο, τις ίδιες πηγές, η άτυπη ενημέρωση που κυκλοφόρησε το βράδυ του Σαββάτου από την Κουμουνδούρου για την έκβαση της ψηφοφορίας επί του Οργανωτικού.

Η απογοήτευση του Γιώργου Τσίπρα και ο στόχος του Πάσχα

Την ίδια ώρα, αίσθηση στο εσωκομματικό ακροατήριο έκανε η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα στην Κ.Ε. ο οποίος τόνισε πως θα είναι η τελευταία του στο όργανο, μολονότι δεν υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του.

Ο πρώην βουλευτής φέρεται, σύμφωνα με όσα μας εκμυστηρεύονται συνομιλητές του, απογοητευμένος με το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως με εκείνο που είχε στηρίξει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά παραμένει σε θέσεις ευθύνης.

«Τα βρήκαν όλοι μεταξύ τους και ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του», επισημαίνουν δηκτικά οι ίδιοι κύκλοι, οι οποίοι πάντως διευκρινίζουν πως η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συσχετιστεί με τις όποιες πρωτοβουλίες αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως και αν έχει, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Επανεκκίνησης- αναμένεται να υπερβαίνει τα 500 μέλη- συνδέεται και με τη δυσκολία εύρεσης προσωπικοτήτων με μεγάλη κοινωνική αποδοχή και αναγνωρισιμότητα, με τον κ. Φάμελλο πάντως να επιθυμεί να προσδώσει πανηγυρικά χαρακτηριστικά στη συγκρότηση και παρουσίασή της σε μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα πριν το Πάσχα.

Η γκρίνια για το ΠΑΣΟΚ

Το σενάριο συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στα στελέχη του κόμματος του Σωκράτη Φάμελλου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το σενάριο της συμπόρευσης καθώς και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμμία πιθανότητα πολιτικής επιβίωσης εάν αυτή η ιδέα ευδοκιμήσει. 

Είναι γνωστές άλλωστε οι απόψεις που έχουν πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Παύλο Πολάκη, ενώ μόλις προχθές τα στελέχη της Χαριλάου Τρκούπη θέλοντας να απαντήσουν στον Νίκο Παππά για τα όσα είπε για το ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον 13-0. Δεν είναι λίγοι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η αναφορά του κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου ότι «κάποιος άσκησε βέτο» στον Νίκο Ανδρουλάκη μπορεί να ειπώθηκε από την πλευρά του Νίκου Παππά, προκειμένου να τορπιλιστεί το όποιο ενδεχόμενο υπάρχει γι’ αυτή την συνεργασία. 

Προφανώς η λέξη που εκνεύρισε περισσότερο τα δύο αυτά στελέχη είναι η λέξη «συμπόρευση» ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο.

Ο Παύλος Πολάκης έδειξε ξεκάθαρα την διαφωνία του αλλά και τις προθέσεις του ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Μάιο, ανεβάζοντας ιδιαίτερα τους τόνους.  

Ο βουλευτής Χανίων άσκησε κριτική για την πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν πάμε καλά». «Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας, κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη. Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν δημοσκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009», τόνισε ο Παύλος Πολάκης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος ακόμα στα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος. Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην Κ.Ε., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δημόσια για δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει για να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα στις εκλογές. Και σας ρωτάω, με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι;».

Ο Νίκος Παππας  διαφοροποιήθηκε και αυτός χρησιμοποιώντας ωστόσο  μία πιο διπλωματική διατύπωση. «Ως προς τη στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σωστά ο Σωκράτης Φάμελλος διατύπωσε την πρόταση για συνεργασίες. Είναι ψηφισμένη μας πρόταση. Η θέση για νέο φορέα δεν είναι», είπε  χαρακτηριστικά. 

Το γεγονός ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μία ιδιαίτερα προβληματική περίοδο μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα Κασσελάκη έχει κάνει τα περισσότερα στελέχη να αντιδρούν στις οποίες ενστάσεις υπάρχουν, πέρα απ’ ότι θεωρούν σωστή πολιτική επιλογή την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου που μιλούσε και για την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. 

Ο Παύλος Πολάκης επανέφερε ωστόσο και ένα θέμα που έχει θέσει και στην Πολιτική Γραμματεία και το οποίο έχει να κάνει με την επιστροφή του Διονύση Τεμπονέρα και του Στέφανου Τζουμάκα στην Πολιτική Γραμματεία

Όπως είπε: «Με απόφαση της ΚΕ, Βασιλειάδης και Σπίρτζης που είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν στην Π.Γ. Η απόφαση αυτή ξεχειλώθηκε, έτσι ώστε να επιστρέψει ο Τεμπονέρας στην ΠΓ και ο Τζουμάκας σε θέση στην ΠΓ στην οποία δεν είχε εκλεγεί, καθώς κατέλαβε τη θέση του Σπίρτζη όταν αυτός παραιτήθηκε. Εγώ λέω καλώς επέστρεψαν, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους. Προσωπικά, από την αρχή ζήτησα τη διεύρυνση της ΠΓ, έτσι ώστε να ανακλά τα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αντί αυτού είδαμε κατά παράβαση του καταστατικού, προσθήκες μελών χωρίς καν απόφαση της ΚΕ». 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας από την πλευρά του απάντησε ότι «εγώ γύρισα γιατί έδωσα μάχη 11 μήνες να φύγει ο Κασσελάκης. Στον δικό μου αξιακό κώδικα έπρεπε να κάνει πίσω (σ.σ. ο Παύλος Πολάκης) και να μην κάνει και κριτική τώρα, όποιος στήριζε για 11 μήνες τον Κασσελάκη».

Ο βουλευτής Χανίων εμφανώς εκνευρισμένος του απάντησε ότι «δείχνεις κατωτερότητα, χαμηλό πολιτικό ανάστημα και κόμπλεξ» με τον Διονύση Τεμπονέρα να κλείνει την συζήτηση λέγοντας ότι δεν συνεχίζει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ