Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται σήμερα τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν να επεκταθούν και στους υπόλοιπους ενστόλους οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Δένδια.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση «δείχνει» προς τη ΔΕΘ με τον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, να δηλώνει σήμερα ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια». Όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικές πηγές, τόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και όλοι οι ένστολοι, θα λάβουν την 1η Απριλίου την αύξηση των 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου την αύξηση των 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας. Η νέα αύξηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτως ή άλλως, προγραμματίζεται για το τέλος του έτους, συνεπώς πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μισθολόγια θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.
«Ανάλογη πολιτική» με αυτή για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «επιτάσσεται για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος» ανέφερε σε σημερινή του ανάρτηση ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Το αίτημα από τη στιγμή που υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο είναι εύλογο» επέμεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» συναδέλφων του είπε «αυτή είναι η δουλειά μας». Ειδικά, δε, για τους δύο υπουργούς που τοποθετήθηκαν (Κικίλιας-Γεωργιάδης) είπε ότι «δεν είναι σύνηθες αλλά και οι δύο τους είναι βουλευτές».
Στο πλαίσιο αυτό έκρινε ότι «ορθώς» θα κατατεθεί ερώτηση από βουλευτές της ΝΔ για το θέμα όπως «ορθώς» έγινε η ερώτηση για επιθετικές αγορές ακινήτων από Τούρκους στη Θράκη
«Προφανώς στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά είμαστε και βουλευτές. Προφανώς και ο βουλευτής θα επιλέξει την ένταση και το ύφος για να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε το ζήτημα αυτό «να μην γίνει θέμα εσωστρέφειας».
Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «όλοι θέλουμε να υπάρξουν αυξήσεις, από εκεί και πέρα επειδή η κατάσταση της οικονομίας πηγαίνει καλά νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Άμα γίνει μια συγκεκριμένη δουλειά πιστεύω ότι πρέπει και μπορεί να βρεθούν τα δημοσιονομικά. Όλα θα έπρεπε να γίνονται πολύ συντονισμένα από την κεντρική κυβέρνηση και από το επιτελικό κράτος άρα όταν ξέρουμε ότι πάμε σε αυξήσεις Ενόπλων Δυνάμεων θα έπρεπε να δούμε συνολικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για όλους τους ενστόλους κι από πριν όλα αυτά να είναι ανακοινωμένα».
Επιπλέον, πάνω από 14 Βουλευτές, μέσα σε λίγες ώρες τοποθετήθηκαν. Μεταξύ τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ζέττα Μακρή, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Χρήστος Δερμετζόπουλος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Τάσος Δημοσχάκης, μάλιστα προαναγγέλει και την κατάθεση ερώτησης στους συναρμόδιους υπουργούς…
Γιατί δόθηκαν αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Αυτό έγινε για τρεις λόγους εξηγούν Κυβερνητικά στελέχη:
Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (π.χ. περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Από την Κυβέρνηση σημειώνεται μάλιστα πως ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Ηδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
«Από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια» σημειώνουν συνεργάτες τους Πρωθυπουργού.