Καθώς η Ευρώπη ξεκινά προσπάθειες για άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενίσχυση, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναρωτιέται: Μπορεί η ειρήνη να διασφαλιστεί με μαζικό επανεξοπλισμό;
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί εκτινάχθηκαν, λόγω φόβων για υπαρξιακή απειλή. Η Γερμανία, κάποτε επιφυλακτική ως προς τις επενδύσεις σε πολεμικό εξοπλισμό, διαθέτει τώρα δισεκατομμύρια για την ενίσχυση του στρατού της. Η αλλαγή περιγράφεται ως «ιστορική καμπή».
Στο πρωτοσέλιδο αφιέρωμα του Der Spiegel για το ζήτημα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος, εμφανίζονται ντυμένοι με στρατιωτικές στολές.
Το Βερολίνο έχει κάνει πλέον στροφή, δρομολογώντας τον επανεξοπλισμό της χώρας, όπως αναφέρεται. Η Γερμανία ετοιμάζεται να δαπανήσει το πρωτοφανές ποσό των 100 δισ. ευρώ για την Bundeswehr της.
Αλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το παράδειγμά της, ενισχύοντας τα οπλοστάσιά τους. «Οι κατασκευαστές όπλων προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη παραγωγή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», προειδοποιεί ακόμη το Der Spiegel.
Επισημαίνει δε πως τα τρωτά σημεία είναι τεράστια, καθώς η Ευρώπη στερείται σε μεγάλο βαθμό πυραύλων, αεράμυνας, κυβερνοάμυνας και δορυφόρων. «Για δεκαετίες, σχεδόν όλα αφέθηκαν στους Αμερικανούς», συνοψίζει η ανάλυση.
Αμυντική στρατηγική
Επιπλέον, το Der Spiegel αναφέρει πως τη στιγμή που το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, η αμυντική στρατηγική παραμένει αβέβαιη. «Η Γερμανία χρειάζεται στρατηγική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», σύμφωνα με τον Μάρκο Γκίμπρεχτ της Airbus. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS, το οποίο υποτίθεται ότι θα έφερνε επανάσταση στην πολεμική αεροπορία, καθυστερεί.
Στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν πιέζει από πλευράς της για κοινή άμυνα: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκή αγορά όπλων. Η Επιτροπή προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης που θα ενθαρρύνει τα κράτη για από κοινού επανεξοπλισμό. Ωστόσο εκφράζονται διαφωνίες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, διχασμένη ανάμεσα στην ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό της και στην κληρονομιά της μεταπολεμικής περιόδου, βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι. «Πίσω από αυτή την αναταραχή κρύβεται ένα πολύ πιο θεμελιώδες ζήτημα: Ολα αυτά μήπως έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση για ειρήνη εδώ και τόσο καιρό; Η διατήρηση της ειρήνης είναι εφικτή με όπλα;», διερωτάται το Der Spiegel.UnmuteRemaining Time -0:01 FullscreenAdvertisement