Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα βγαίνουν σήμερα στο «σφυρί»

 
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα βγαίνουν σήμερα στο «σφυρί»

Ενημερώθηκε: 29/11/17 - 11:49

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Με ένα απλό «κλικ» πλέον στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αρχίζουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα χαθεί ο μόχθος χιλιάδων Ελλήνων. Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και μετά την έκτακτη ΓΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που ανέστειλε την αποχή, ξεκινά σήμερα η «μαύρη Τετάρτη» για τους ιδιοκτήτες 18 προγραμματισμένων πλειστηριασμών ακινήτων.

συμβολαιογράφων

Κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης αυτής παραιτήθηκαν πέντε μέλη της μειοψηφίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η γενική συνέλευση μετά την αποχώρηση αισθητού αριθμού , αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα περισσότερα από 18 ακίνητα ως το τέλος Νοεμβρίου, όπως ήταν η μνημονιακή υποχρέωση, γι' αυτό και δεσμεύτηκε έναντι των συμβολαιογράφων να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν την ασφάλειά τους.

πλειστηριασμοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είναι προγραμματισμένοι 28 . Οι δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που είναι για σήμερα έχουν επισπεύδουσα τράπεζα τη Eurobank και αφορούν:

• Στην πρώτη περίπτωση μεζονέτα με τιμή αρχικής εκκίνησης τις 698.915 ευρώ, η οποία πλειστηριάζεται για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση από το 2013.

• Στη δεύτερη περίπτωση τέσσερις χώρους στάθμευσης, με τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ έκαστος, που πλειστηριάζονται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από εταιρικό δάνειο αρκετών εκατομμυρίων.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 5000 ΕΥΡΩ

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα Τετάρτη ήταν οκτώ, αλλά δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των συμβολαιογράφων κ. Γιώργο Ρούσκα, κάποιοι οφειλέτες έσπευσαν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Έτσι, κανονικά θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί, από σήμερα, ενώ στο σφυρί βγαίνουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 3,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που αμερικανικά, τσέχικα, ιταλικά και σκανδιναβικά funds αγοράζουν κοψοχρονιά τα πάντα στην Αθήνα.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θεωρούνται κλειδί για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που με βάση τα αναθεωρημένα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM θα πρέπει να αποδώσουν ανακτήσεις συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έχει ζητήσει την επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2018, με σταδιακή αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού συστήματος, έτσι ώστε έως τα τέλη του χρόνου να έχουν ενταχθεί περί τις 18.000 ακίνητα. Η ρευστοποίηση αυτών των ακινήτων δεν θεωρείται σε κάθε περίπτωση δεδομένη, καθώς θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί στην αγορά. Αλλωστε, ακόμη και σε παλαιότερες περιόδους, πριν δηλαδή υπάρξει η οριζόντια προστασία του 2009, ο αριθμός των πλειστηριασμών που τελικώς εκτελούνταν ήταν περίπου το ένα τρίτο αυτών που αναγγέλλονταν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
 

Τα δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε funds και εταιρείες απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες. Οι εξειδικευμένες εταιρείες διαθέτουν τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για να επιτύχουν ανάκτηση κεφαλαίων από τα προβληματικά δάνεια. Οι τράπεζες μέχρι τώρα κίνησαν τις διαδικασίες κυρίως για πώληση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που ήταν για αρκετά χρόνια σε καθυστέρηση. Τώρα, όμως, μεταφέρουν την έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια.

Πάντως, οι εξειδικευμένες εταιρείες που αγοράζουν δάνεια ή αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημιουργούν καταρχάς την απαραίτητη υποδομή για τον χειρισμό τους: Ανοίγουν γραφεία, προσλαμβάνουν προσωπικό, ξεκινούν συνεργασίες με δικηγόρους κ.λπ. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου χωριστά και κρίνουν αν πρόκειται για βιώσιμες ή μη εταιρείες. Ενεργούν δε και συνδυαστικά, ενώνοντας π.χ. τρεις προβληματικές εταιρείες στην περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθεί μία υγιής. Στις περιπτώσεις που οι κόκκινες εταιρείες κρίνονται βιώσιμες χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι που οι τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν) ή και αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους αν μπορούν να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τους ή οι μέτοχοί του είναι πρόθυμοι να εισφέρουν οικονομικά.

Στις περίπτωση που οι εταιρείες δεν κρίνονται βιώσιμες ρευστοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει τις επόμενες εβδομάδες την πώληση του «Arctos», πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική προετοιμάζεται να πουλήσει δύο πακέτα προβληματικών δανείων μέχρι τον Απρίλιο. Υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού οργάνου της, του SSM, οι τράπεζες εντατικοποιούν τις πωλήσεις δανείων. Ο SSM έχει δεσμεύσει τις τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.