Bloomberg: Ελληνας αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2018

 
Bloomberg: Ελληνας αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2018

Ενημερώθηκε: 13/09/17 - 15:49

Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2018. Αυτό μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών και για το ενδεχόμενο σύμπραξης των σοσιαλδημοκρατών με τους φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία.

Για τις τράπεζες είπε ότι το ΔΝΤ έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ωστόσο τόνισε ότι το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση –που είναι η μόνη που μπορεί να ζητήσει AQR – είναι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα κρίνουν για τις τράπεζες, θα γίνουν στρες τεστ το 2018, δεν βλέπω το λόγο γιατί το ΔΝΤ να βάλει θέμα, δεν ξέρω να έχει κάποια μελέτη ότι δεν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του ESM, αν θέλει ας το κάνει, εμείς θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν».

Καμπανάκι ανησυχίας ήχησε -μεταξύ άλλων- στο ΥΠΟΙΚ και για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο ή και τον Γενάρη, ώστε να μην είναι πλέον η Ελλάδα «μέρος του προβλήματος» και να περιμένει τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το χρέος και το καθεστώς μετά το 2018.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2017 και ουσιαστικά προανήγγειλε την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά όχι στους συνταξιούχους όπως πέρυσι, παρά μόνο όπου προέβλεπε το Μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη πέρυσι στους δανειστές μετά τη μονομερή χροήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους -που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ- ανέφερε ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη σε φορείς όπως υπουργεία, δήμους και νοσοκομεία και από εδώ και μπρος είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόφλησης που διαθέτουν. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε.


Tags