Αλλαγές σε ήδη ψηφισμένα μετρα μας ζητούν στο Eurogroup

 
Αλλαγές σε ήδη ψηφισμένα μετρα μας ζητούν στο Eurogroup

Ενημερώθηκε: 25/05/16 - 01:36

Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά που ολοκληρώνεται το ελληνικό προγράμματα φαίνεται να εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο κρίσιμο Eurogroup που έχει ξεκινήσει από τις 4 το μεσημέρι (ώρας Ελλάδος).

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο αποπνικτικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ φαίνεται να εγκαταλείπεται δεδομένου ότι καμία χώρα μέχρι τώρα πλην της Ιρλανδίας δεν έχει ποτέ φτάσει σε ένα τέτοιο μέγεθος πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι ίδιες πηγές το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συζητηθεί στο τακτικό Εurogroυp του Ιουνίου εφόσον δεν ξεπεραστεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε αυτό το ζήτημα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά θα πάρει χρόνο» αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στην συνεδρίαση της ευρωομάδας η οποία «χτενίζει» μία προς μία τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και θα αποτελέσουν το εισιτήριο για την ενισχυμένη δόση. Η Αθήνα πρόκειται να λάβει 7,5 δις. ευρώ τον Ιούνιο και 2,8 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, εφόσον η σημερινή βραδιά καταλήξει σε μία συμφωνία «επί της αρχής» για την πρώτη αξιολόγηση.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Η Αθήνα ενδεχομένως να κληθεί το επόμενο διάστημα να «διορθώσει» κάποια από τα μέτρα ( άμεσοι – έμμεσοι φόροι ) που έχουν ήδη ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο μετά από δεύτερη σκέψη των θεσμών ότι ορισμένα από αυτά να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα. Άλλωστε σχετικό στίγμα είχε προ ημερών δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που εκπροσωπεί την χώρα στο έκτακτο Eurogroup ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι ανοικτό σε τροποποιήσεις.

Οι συζητήσεις αυτή την ώρα έχουν περάσει στο θέμα του χρέους με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να μελετούν σενάρια ελάφρυνσης τα οποία δεν απαιτούν ψηφοφορία από κοινοβούλια των κρατών μελών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο).

Μεταξύ αυτών είναι :

  • Ομαλοποίηση των δόσεων (π.χ. ανταλλαγές ομολόγων)
  • Σταθεροποίηση των επιτοκίων
  • Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Eυρωσυστήματος (SMP's)
    • Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και η πρόταση για αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέρος ή του συνόλου του χρέους που έχει η Ελλάδα απέναντι στο ΔΝΤ ήτοι 21 δις. ευρώ. Εφόσον η πρόταση αυτή προχωρήσει τότε η χώρα αποκτά βαθιά «ανάσα» σε επίπεδο τόκων καθώς η χώρα δανείζεται με 4,74% από το ΔΝΤ έναντι 0,70% από τον ESM. Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο σενάριο που προβλέπει επιμήκυνση λήξεων και μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων αυτό πάει για μετά τις γερμανικές εκλογές.

      Νωρίτερα κυκλοφόρησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βίντεο με στιγμιότυπα από το Eurgroup. Δείτε το:

      Σχετικά Θέματα:

      Eurogroup: Συμφωνία επί της αρχής και δόση τις επόμενες εβδομάδες «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

      ''Βόμβα'' στο σημερινό Eurogroup (24/05/2016) από τον Σόιμπλε – Die Welt: Θα μπλοκάρει τη δόση προς την Ελλάδα

      Στα 11 δισ. ευρώ η δανειακή δόση προς την Ελλάδα σύμφωνα με το Bloomberg