Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους απογοητευμένους δεν τους κερδίζει κάποιος

 
Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους απογοητευμένους δεν τους κερδίζει κάποιος

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 10/06/16 - 07:45

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μπορούν να χαρακτηριστούν κόλαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Χωρίς ίχνος αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας, οι πολίτες αναιρούν την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, ότι τάχα η χώρα βγαίνει από την κρίση μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ 3 στους 4 καταλογίζουν ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα χωρίς να του αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό «αυταπάτης».

Έτσι, με συσπείρωση ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου 2015 λιγότερο από 1 στους 2, η σημερινή εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνάει το 18%, ενώ η ΝΔ δείχνει σταθεροποιημένη λίγο πάνω από το 25%, χωρίς να καρπώνεται όμως σημαντικά οφέλη από αυτή τη μεταστροφή. Ο δείκτης δηλαδή του «δημοσκοπικού δικομματισμού» που παραμένει σταθερά σε ποσοστά της τάξης του 43% -20 μονάδες χαμηλότερα από την τελευταία εκλογική καταγραφή- δείχνει μάλλον κεντρόφυγες τάσεις και πάντως δεν προϊδεάζει ακόμα με κάποια σαφήνεια για τη μελλοντική κατεύθυνσή τους.

Oδηγός για τα συμπεράσματα αυτά είναι οι δύο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν (του Πανεπιστημίου Μακεδονία με δειγματοληψία από 24 έως 26 Μαϊου και της Alco από 30 Μαϊου έως 2 Ιουνίου). Στην πρόθεση ψήφου και οι δύο εταιρείες συμφωνούν ότι η ΝΔ βρίσκεται στην περιοχή του 25,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο κάτω από το 18%. Εντοπίζεται δηλαδή απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων της τάξης του 7,5%-8%. Σε σχέση με τα ευρήματα των αμέσως προηγούμενων ερευνών των ίδιων εταιρειών που είχαν δημοσιευθεί πριν από δύο περίπου μήνες (τον Μάρτιο) η ΝΔ εμφανίζει αύξηση στον μέσο όρο κατά 0,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση κατά 0,8%.

Σημειώνεται, ότι οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με αναγωγή, χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή όσοι απάντησαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές ή θα ψήφιζαν άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, οι ίδιοι υπολογισμοί αφήνουν εκκρεμή τη στάση του 20,3% κατά μέσο όρο που δηλώνουν ότι προτίθενται μεν να ψηφίσουν, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα, ποσοστό πάντως που είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη καταγραφή του Μαρτίου.

Μία ιδέα του πως θα μπορούσαν να συσπειρωθούν ευρύτερα οι ψηφοφόροι ανάμεσα στα δύο κόμματα μας δίνει το ερώτημα του επιθυμητού κυβερνητικού σχήματος που θέτει το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, τόσο στην πρόσφατη έρευνα του Μαϊου όσο και σε αυτή του Μαρτίου, η ΝΔ συγκεντρώνει περισσότερες κατά 6,5% απαντήσεις, 31% προς 24,5% στην τελευταία έρευνα, με μειωμένα όμως ποσοστά και για τα δύο κόμματα σε σχέση με τον Μάρτιο. Στις απαντήσεις αυτές δηλαδή εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η σημαντική αύξηση από το 36,5% στο 41% όσων απάντησαν ότι δεν επιθυμούν κανένα από τα κυβερνητικά σχήματα που διατυπώνονται στη συγκεκριμένη ερώτηση (κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Vs κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα).

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα ευρήματα από την διαφορετικού τύπου, αλλά παρεμφερή, ερώτηση που θέτει η Alco από την οποία προκύπτει ότι η αποδοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ περιορίζεται σήμερα μόλις στο 17%, πέντε μονάδες χαμηλότερα από την αντίστοιχη καταγραφή του Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό όσων θα προτιμούσαν να γίνουν άμεσα εκλογές (28% από 21% τον Μάρτιο) με αντίστοιχη περίπου μείωση όσων προτιμούν να σχηματιστεί άλλο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα Βουλή (30% από 38% τον Μάρτιο), που παραμένει όμως σχετικά πλειοψηφούσα άποψη.

Το όριο άλλωστε του 17% φαίνεται να διαμορφώνει πράγματι στην τρέχουσα περίοδο τον βασικό πυρήνα των υποστηρικτών που έχουν απομείνει στην κυβέρνηση. Τόσο ακριβώς είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό που καταγράφεται σε άλλο ερώτημα της εταιρείας Alco (17% τον εμπιστεύονται και 75% δεν τον εμπιστεύονται, με το 8% να μην απαντά), ενώ το ίδιο και πάλι ποσοστό αναγνωρίζει στον πρωθυπουργό τις «αυταπάτες» που επικαλέστηκε με το 74% να απαντά ότι «λέει ψέματα».

Προχωρώντας σε πιο εξειδικευμένα ερωτήματα που σκιαγραφούν τις πρόσφατες εξελίξεις, η αποδοχή όσων ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι ακόμα μικρότερη. Μόλις το 10% απαντά σε ερώτηση της Alco ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση (το 82% διαφωνεί) και 10% επίσης απαντά σε ερώτηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια (διαφωνεί το 80,5%).

Αντίστοιχα, μόλις το 8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της για ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με την Alco (το 80% απαντά ότι απέτυχε). Εν κατακλείδι, το εξαιρετικά χαμηλό 6,5% είναι το ποσοστό όσων απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση συνολικά (το 86,5% δεν είναι) σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία, ενώ σε ερώτηση της ίδιας έρευνας σχετικά με την αναμενόμενη προσωπική οικονομική θέση των ερωτωμένων τον επόμενο χρόνο, μόνο το 5,5% απαντά ότι αναμένει να βελτιωθεί.