Σε «σολομώντεια» λύση με τους δανειστές για τις δύσκολες «ουρές» του Μνημονίου, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση υπό τον κίνδυνο καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που καραδοκούσε εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών με τους θεσμούς.
Σε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ομολόγους του φίλα προσκείμενους στην Ελλάδα, αλλά και με αξιωματούχους των Βρυξελλών όπως με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ και με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, συμφωνήθηκαν τα εξής:
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ειδικών μισθολογίων οι ξένοι έχουν απαιτήσει να «παγώσουν» οι αυξήσεις για τη διετία 2016-2018. Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου έχει δεσμευθεί ότι θα εξοικονομήσει πόρους από τις αμυντικές δαπάνες ώστε να άρει τις ενστάσεις των θεσμών και να αποφευχθούν οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης και να διασφαλίζει πριν από τον Ιούλιο την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας με την σειρά της το δικό της εφιάλτη.
Το αρνητικό κλίμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, αντιστράφηκε στις χθεσινές επαφές του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος πήρε πάνω του το «κλείσιμο» της αξιολόγησης προκειμένου η χώρα να βρει το συντομότερο δυνατό τον βηματισμό της προς την ανάπτυξη.
Ήδη η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, αφού σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εάν τα στοιχεία αυτά συγκριθούν με το πρώτο τρίμηνο του 2015, η κάμψη του ΑΕΠ αγγίζει το 1,4%.