Έφτασε στην Αθήνα ο Πούτιν

 
Έφτασε στην Αθήνα ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 27/05/16 - 18:25

Με σχεδόν μία ώρα καθυστέρηση έφτασε στην Αθήνα, το απόγευμα της Παρασκευής ο Βλ. Πούτιν, για μια σημαντικη επίσκεψη κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών. Το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου αναμενόταν στο Ελ. Βενιζέλος στις 15.30, ωστόσο τελικά προσγειώθηκε στις 16.45. Το συνόδευσαν, από τη στιγμή ου εισήλθε στο FIR Αθηνών, τρία ελληνικά F-16.

Με την άφιξή του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

Πάντως, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του κ. Πούτιν, αναμένεται να μετατεθούν κατά μία ώρα οι συναντήσεις που θα έχει.

O Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Τελευταία επίσκεψη του Πούτιν σε χώρα της ΕΕ ήταν στις 30 Νοεμβρίου του 2015, όταν πήρε μέρος στην διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για το κλίμα.

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες, όπως ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Ολέγκ Μπελοζιόροφ.

Το 2015 το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 33,7 % σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενενήντα τοις εκατό αυτής της πτώσης ήταν εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ελλάδα. Οι Ρωσικές εισαγωγές από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 54% και ανήλθαν σε 229.400.000 δολάρια.

Όσον αφορά τη συνολική δομή των Ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, το 14. 3% από αυτό ανήκει στα επιβατηγά πλοία (Ferry boats), που ακολουθείται από φύλλα και ταινίες αλουμινίου (5,9%), τα γλυκά (5,7%), καπνό (5 , 6%), φαρμακευτικά (5. 3%) και ανελκυστήρες (5%). Το 65% των ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι το πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, το 19% σε στρατιωτικά προϊόντα και 8. 5% σε αλουμίνιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι το θέμα της οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα συζητηθεί σ' αυτή την επίσκεψη. Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να αποκλείσει στο εγγύς μέλλον αιτήματος από την Ελλάδα για βοήθεια, ειδικά στην περίπτωση της επιδείνωσης των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, λόγω του προβλήματος του χρέους ή την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη αναλυτές διαβλέπουν μια προσπάθεια της Αθήνας να παίξει το ρωσικό χαρτί για να πείσει τις Βρυξέλλες και διεθνείς δανειστές προς μια πιο ήπια θέση σχετικά με το χρέος. Από την άλλη η Ρωσία αναζητά ένα σύμμαχο στο ζήτημα των κυρώσεων.

Τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα επανειλημμένα δημόσια υποστηρίξει την κατάργηση των αντι-ρωσικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε συνόδους κορυφής της ΕΕ δεν εκανε χρήση του δικαιώματος βέτο.

Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

  • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
  • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
  • Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
    • - Επιστήμη και τεχνολογία

      - Τουρισμό

      - Μετεωρολογία

    • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
      • - Enterprise Greece – Invest in Russia

        - ΕΛΠΕ – Rosneft

        - Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων

        - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

        Για τη σημασία της επίσκεψης Πούτιν μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. Όπως δήλωσε ο κ. Μάρδας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου δεν έχει παρά να δώσει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

        Σημείωσε ακόμη πως «η επίσκεψη είναι επακόλουθο μιας μεγάλης προετοιμασίας που έχει γίνει» και πρόσθεσε πως για να πραγματοποιηθεί «σημαίνει ότι έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι και οι κ. Πούτιν και Τσίπρας, θα συναντηθούν εδώ έτσι ώστε να θέσουν σε εφαρμογή την ολοκλήρωση αυτών των στόχων».

        Τόνισε ακόμη πως είναι έντονο το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεταφορές.

        Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, το θέμα της οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα συζητηθεί σ' αυτές τις συναντήσεις.

        ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

        Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα

        Επίσκεψη Πούτιν: Διαβάστε τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις