Εν μέσω τουρκικών παραβιάσεων: “Αλέξη πότε θα φορέσεις γραβάτα;” - “Όταν λυθεί το Κυπριακο”!

 
Εν μέσω τουρκικών παραβιάσεων: “Αλέξη πότε θα φορέσεις γραβάτα;”  - “Όταν λυθεί το Κυπριακο”!

Ενημερώθηκε: 23/05/16 - 22:41

Με τουρκικές προκλήσεις σε εξέλιξη στο Αιγαίο, αλλά και τα χαμόγελα να περισσεύουν, έγινε η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα-Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο στον Τούρκο Πρόεδρο και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του προβλήματος. Και σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Πρόεδρος, «έθιξε» το... φλέγον θέμα της γραβάτας, βάζοντάς του το ερώτημα: «Γραβάτα;». Ίσως την επόμενη φορά, απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας. Κράτησε όμως για «πάσα» την ατάκα Ερντογάν και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε με νόημα ότι γραβάτα θα φορέσει όταν θα λυθεί το Κυπριακό.

Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική.

Ωστόσο ανέφερε στον Ερντογάν πως υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα "που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε".
Στη συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).