Μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες εφέτος ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία ανήλθε σε 18.597, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, και ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το ήμισυ των συνολικά 37.500 αιτήσεων για άσυλο που θα δεχθεί η Αυστρία μέσα σε ολόκληρο το 2016.
Από τις 18.597 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, οι 5.896 αφορούν γυναίκες, ενώ οι χώρες προέλευσης των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση στο χρονικό αυτό διάστημα ήταν κυρίως η Συρία και το Αφγανιστάν.
Όπως διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία και ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί σχεδόν 6.000 αιτήσεις, τον Απρίλιο ο αριθμός τους ήταν στις 4.152, ενώ συνολικά είχαν έλθει στην Αυστρία και 106 Σύροι πρόσφυγες στο πλαίσιο της συμφωνίας μετεγκατάστασης.
Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία, σε ποσοστό 84% και ακολουθούν εκείνοι από τη Σομαλία (46%), ενώ τις λιγότερες πιθανότητες έχουν πολίτες από τη Νιγηρία και την Αλγερία (ποσοστό 1%) όπως επίσης αιτούντες άσυλο με προέλευση το Μαρόκο, όπου εφέτος από τους 195 Μαροκινούς που υπέβαλαν αίτηση ασύλου, μόλις σε έναν από αυτούς εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου.
Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500 με στόχο ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.
Ως επιβεβαίωση αυτής της στάσης της -που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πολλές πλευρές και που οδήγησε ουσιαστικά στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων - η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί το πόρισμα των δύο Αυστριακών Πανεπιστημιακών, στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν ως προς την προσφυγική πολιτική της και την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.
Μόνον που το πόρισμα αποφαίνεται πως δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ενός απόλυτου αριθμού για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα (ΣΣ δηλαδή ενός ανώτατου ορίου), πέραν του οποίου δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που θα υποβάλλονται για άσυλο. Αφήνει ωστόσο ανοικτό ότι θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα με τα οποία θα μειώνεται στην πράξη ο αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα με τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης στη σχετική διαδικασία.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία, είχαν ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 -- κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία -- που θεωρείται ο "ιστορικά" υψηλότερος για την Αυστρία.